วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

ar-jad + sauce tua อาจาด + ซ๊อสถั่ว

CUCUMBER RELISH + PEANUT SAUCE

[ thai food : ar-jad + sauce tua ]

                Thai Recipe Ingredients

           Ingredients for Cucumber Relish (For Satay):
                * 125 ml rice vinegar, or white vinegar
                * 115 gram sugar
                * 1/2 cucumber, finely sliced
                * 2 shallots, peeled and finely sliced
                * 1 large red chilli, seeded and finely sliced
                * coriander sprigs, to garnish
                * lime wedges, to garnish  

Ingredients for Peanut Sauce :
     * 2 tablespoons Red Curry Paste
     * 1/4 teaspoon salt
     * 2 tablespoons dark brown sugar
     * 1 cup coconut milk
     * 1/4 cup chopped peanuts



Thai Recipe : chicken satay
Thai Food : chicken satay


     Thai Food Preparations

Cucumber Relish Preparations :
     1. Place the vinegar and sugar in a small saucepan over a medium heat, and stir until the sugar has dissolved.
     2. Remove from the heat and cool. Pour into a bowl, add the cucumber, shallots or onion and chilli and stir to combine.

Peanut Sauce Preparations :
     1. Combine the red curry paste and coconut milk together. Season with sugar, salt. The original taste should be the sweet taste and a little spicy taste.
     2. Add chopped peanut. Then bring to boil over low heat.
     3. Pour the sauce into a nice serving bowl and garnish with the chopped peanuts. Serve with chicken satay.



สูตรอาหารไทย : อาจาด + ซ๊อสถั่ว

[ ar-jad + sauce tua ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม

           อาจาด (สำหรับน้ำจิ้มสะเต๊ะ) :
                * น้ำส้มสายชู 125 มิลลิลิตร
                * น้ำตาล 115 กรัม
                * แตงกวาซอย 1/2 ลูก
                * หอมแดงซอย 2 ลูก
                * พริกชี้ฟ้าแดง 1 เม็ด (เอาเม็ดออก, หั่นขวางเป็นแว่น)
                * ผักชี (สำหรับแต่งหน้า)    

           ซ๊อสถั่ว (สำหรับน้ำจิ้มสะเต๊ะ) :
                * น้ำพริกแกงเผ็ด 2 ช้อนชา
                * เกลือ 1/2 ช้อนชา
                * น้ำตาลแดง 2 ช้อนโต๊ะ
                * กะทิ 1 ถ้วยตวง
                * น้ำร้อน 1/2 ถ้วยตวง
                * ถั่วลิสงบด 1/4 ถ้วยตวง


อาจาด
ซ๊อสถั่ว



     วิธีทำทีละขั้นตอน

วิธีทำอาจาด :
     1. นำน้ำส้มและน้ำตาลใส่หม้อและนำไปตั้งไฟอ่อนๆ คนจนกระทั่งน้ำตาลละลาย ปิดไฟ
     2. ปล่อยให้เย็น จากนั้นใส่แตงกวา, หอมแดง และพริก คนให้เข้ากัน
วิธีทำซ๊อสถั่ว :
     1. ผสมน้ำกะทิกับน้ำพริกแกงให้เข้ากัน ปรุงรสด้วย น้ำตาล, เกลือ ให้รสหวานนำรสเผ็ด
     2. ใส่ถั่วลิสงบดลงไป และนำไปเคี่ยวบนไฟอ่อน
     3. ตักใส่ถ้วยน้ำจิ้ม เสริฟพร้อมกับไก่สะเต๊ะ (หรือหมูสะเต๊ะ)

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น