วันพุธที่ 20 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI STEAMED CURRIED FISH ห่อหมกปลา

THAI STEAMED CURRIED FISH

[ thai food : haw mok pla ]

                     Thai Recipe Ingredients

           * 300 grams snapper fillet, cut into thin pieces
           * 5 cabbage leaves, cut into small pieces
           * 1 tablespoon rice flour
           * 10 coriander leaves
           * 2 fresh chilies, sliced thinly
           * 3-4 kaffir lime leaves, sliced thinly
* 2 tablespoons red curry paste
* 1 can coconut milk
* 2 eggs
* 1 teaspoon fish sauce
* 2 teaspoons sugar


Thai Recipe : Thai steamed curried fish
Thai Food : Thai steamed curried fish

  Thai Food Preparations

           1. Pour 1 cup coconut milk in a mixing bowl (separate 1/4 coconut            milk for topping) , and add red curry paste, keep stirring until                  mixed well.

           2. Add fish into a mixture, stir until the mixture quite thick. Then              add egg, fish sauce and sugar and stir well.

           3. Heat water in a pot over medium-high heat, add chinese                      cabbage into boiled water and wait for 3 minutes. Remove hot                  water and rinse in cold water.

           4. Squeeze cabbage ( to bring water out ), place them at the                  bottom of each banaleaf cup (small cup can be used instead), fill              the cup with spice mixture and steam for 30 minutes.

           5. Add rice flour into coconut milk that is separated for topping,                then mix well and put in microwave for 1 minute.

           6. After 30 minutes or the mixture is cooked, garnish each cup                with coconut cream, coriander leaves, chili and kaffir lime leaves.              Then steam for another 3 minutes, and then remove from the                  steamer to the serving dish.


  สูตรอาหารไทย : ห่อหมกปลา

[ THAI STEAMED CURRIED FISH ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ห่อหมกปลา


          * เนื้อปลา 300 กรัม (หั่นเป็นชิ้นบางๆ)
          * ใบกะหล่ำปลี 5 ใบ (หั่นเป็นชิ้นเล็กๆ)
          * แป้งข้าวเจ้า 1 ช้อนโต๊ะ
          * ใบผักชี 10 ใบ
          * พริกชี้ฟ้า 2 เม็ด (ซอยเป็นเส้นบางๆ)
          * ใบมะกรูดซอยละเอียด 4 ใบ
          * น้ำพริกแกงเผ็ด 2 ช้อนโต๊ะ
          * กะทิ 1 กระป๋อง
          * ไข่ไก่ 2 ฟอง
          * น้ำปลา 1 ช้อนชา
          * น้ำตาล 2 ช้อนชา


ห่อหมกปลา
ห่อหมกปลา

     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. เทกะทิประมาณ 1 ถ้วยตวงลงในชามใบใหญ่ (แยกกะทิ 1/4 ถ้วยตวงไว้ราดหน้าห่อหมก) ใส่น้ำพริกแกงเผ็ดลงไปและคนจนกะทิกับเครื่องแกงผสมกันดี

2. ใส่เนื้อปลาลงในส่วนผสม คนจนกระทั่งเนื้อปลาผสมกันดีกับกะทิและเครื่องแกง เติมไข่ไก่, น้ำปลา และน้ำตาล คนให้ส่วนผสมทั้งหมดเข้ากัน

3. นำใบกะหล่ำปลีที่ซอยไว้แล้วไปลวกในน้ำร้อนประมาณ 3 นาที จากนั้นให้นำไปล้างด้วยน้ำเย็น

4. บีบกะหล่ำให้น้ำออกให้หมด จากนั้นจึงนำไปใส่รองพื้นในถ้วยใบตอง (หรือถ้วยแก้วใบเล็กๆ) เสร็จแล้วตักเครื่องแกงที่ผสมดีแล้วจนเกือบเต็มถ้วย นำไปนึ่งประมาณ 30 นาที

5. นำแป้งข้าวเจ้าไปผสมกับกะทิที่แยกไว้แต่งหน้า คนจนเข้ากันดีแล้วนำไปใส่ไมโครเวฟ อุ่นด้วยไฟอ่อนประมาณ 1 นาที

6. หลังจากห่อหมกนึ่งเสร็จ แต่งหน้าด้วยกะทิที่เตรียมไว้ และโรยหน้าด้วย ผักชี, ใบมะกรูดและพริกซอย นึ่งต่อไปอีก 3 นาที จึงนำไปจัดใส่จานและเสิรฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ


ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น