วันพฤหัสบดีที่ 21 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

HOT AND SOUR CURRY WITH SHRIMPS แกงส้มกุ้ง + ไข่เจียวชะอม

HOT AND SOUR CURRY WITH SHRIMPS

[ thai food : kang som koong + kai jeaw cha-om ]

                   Thai Recipe Ingredients

              * 8-10 medium sized shrimps, cleaned, peeled and deveined
              * 200 grams fish fillet (any meaty white fish)
              * 4 tablespoons hot and sour curry paste
              * 4 tablespoons of tamarind juice
              * 3 tablespoons of fish sauce
   * 1 teaspoon of palm sugar
   * Lemon juice
   * 1 bunch of acacia leaf [thai : cha-om] (optional)
   * 3 eggs (optional, to make acacia omelette)



thai recipe : acacia omelette
thai food : hot and sour curry with shrimps + acacia omelette

     Thai Food Preparations

              1. Put the fish fillet in a boiling water and wait until it cooked. Then take out (debone, if necessary), and crush the cooked fish in a mortar with hot and sour curry paste until mixed well. Remove and set aside.
              2. Heat water in a pot, wait until boiling. Add the hot and sour curry paste and season with fish sauce, tamarind juice and sugar till tasteful.
              3. Add the shrimps and acacia omelette (optional, see below). When the soup boiling, remove from heat. Add lemon juice as desired taste. Transfer to a serving bowl, and serve with steamed rice.

 Acacia Omelette (kai jeaw cha-om) :

              this recipe is optional. However, thai people love to eat this omelette with hot and sour curry. (If you cannot find acacia in your local grocery store, you may try to use other fresh vegetables instead.)
              1. Wash cha-om and nip the leaves and young leaves then cut into 1-inch portions.
              2. Add the beaten eggs in a bowl, and also add the acacia. Stir until all mixed well.
              3. Heat oil in a wok. Add the beaten eggs with acacia in the wok, fry until cooked and golden, then remove and drain. Slice into cubes.


 สูตรอาหารไทย : แกงส้มกุ้ง + ไข่เจียวชะอม

[ HOT AND SOUR CURRY WITH SHRIMPS + ACACIA OMELETTE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



แกงส้มกุ้ง + ไข่เจียวชะอม




              * กุ้งขนาดกลาง 8-10 ตัว (ทำความสะอาด, ปอกเปลือก)
              * เนื้อปลา 200 กรัม
              * น้ำพริกแกงส้ม 4 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำมะขามเปียก 4 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำปลา 3 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำตาล 1 ช้อนชา
              * น้ำมะนาว
              * ชะอม 1 กำ (ทำไข่เจียวชะอม, จะไม่มีก็ได้)
              * ไข่ไก่ 3 ฟอง (ใช้สำหรับทำไข่เจียวชะอม)




ไข่เจียวชะอม
แกงส้มกุ้ง + ไข่เจียวชะอม


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำเนื้อปลาไปลวกให้สุกในน้ำร้อน จากนั้นนำเนื้อปลาออกมาบดให้เละ (ถ้ามีก้าง ก็ให้เอาออกด้วย) จากนั้นนำเนื้อปลาไปตำในครกกับน้ำพริกแกงส้มจนเข้ากันดี จึงนำออกมาเตรียมไว้ใช้ในขั้นตอนต่อไป
2. ต้มน้ำในหม้อ รอจนกระทั่งเดือด จึงใส่น้ำพริกแกงส้มที่ผสมกับเนื้อปลา (ขั้นตอนที่ 1) รอจนเดือด ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำมะขามและน้ำตาล
3. เติมกุ้งและไข่เจียวชะอม (วิธีทำไข่เจียวชะอม ดูด้านล่าง) รอจนแกงส้มเดือดอีกครั้ง จึงปิดไฟ ถ้าชอบเปรี้ยวอาจเติมน้ำมะนาวเพิ่มอีกได้ เมื่อปรุงรสได้ตามที่ต้องการแล้วจึงตักใส่ถ้วย และเสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

  วิธีทำไข่เจียวชะอม :
     1. ล้างชะอมให้สะอาดและเด็ดเอาใบอ่อนออกมา หั่นให้มีขนาดยาวประมาณ 1 นิ้ว
     2. นำไข่ไก่ไปตอกและใส่ในชาม คนให้ไข่แดงและไข่ขาวเข้ากัน จากนั้นจึงเติมชะอมที่หั่นไว้แล้ว คนต่ออีกครั้งจนไข่และชะอมผสมกันดี
     3. ตั้งน้ำมันในกระทะบนไฟปานกลาง ใส่ไข่และชะอมลงไปทอด รอจนกระทั่งสุกเหลืองดี จึงปิดไฟและนำออกมาสะเด็ดน้ำมัน หั่นเป็นสี่เหลี่ยมเล็กๆ และนำไปใช้ในการปรุงกับแกงส้ม หรือทานกับน้ำพริกอื่นๆก็ได้

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น