วันพฤหัสบดีที่ 21 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI RICE SOUP WITH SHRMIP ข้าวต้มกุ้ง

THAI RICE SOUP WITH SHRMIP

[ thai food : kao tom koong ]

                   Thai Recipe Ingredients

           * 350 grams shrimp (shelled, deveined, and butterflied)
           * 2 cups water
           * 1 cup cooked rice
           * 1/2 teaspoon preserved cabbage
           * 2 tablespoons fish sauce
           * 1 tablespoon soy sauce
           * 1 tablespoon minced garlic
* Shiitake mushrooms, sliced
* 1 cup chinese celery (including the leaves), sliced
* 1 teaspoon pepper powder
* fried garlic for topping (optional)
* salted radish (optional)



thai recipe : shitake
thai food : thai rice soup with shrimp
    

 Thai Food Preparations

            1.Heat a tablespoon of oil in a pot, then add garlic and stir-fry until golden color.
            2. Add water, and wait until boiling. Then add celery, soy sauce, fish sauce and pepper powder, and stir until it boils again.
            3. After boiling, add the cooked rice, preserved cabbage, shiitake and stirring occasionally. Wait until boiling again, then add the shrimp, and cook until the shrimp color turns to white.
            4.Transfer to a serving dish, sprinkle fried garlic over each serving, and garnish with chopped coriander leaves and chinese celery leaves. Serve immediately.


   สูตรอาหารไทย : ข้าวต้มกุ้ง

[ THAI RICE SOUP WITH SHRMIP ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ข้าวต้มกุ้ง


             * กุ้ง 350 กรัม (ล้างและ แกะเปลือก)
             * น้ำ 2 ถ้วยตวง
             * ข้าวสุก 1 ถ้วยตวง
             * หัวไชโป๊ 0.5 ช้อนชา
             * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
             * ซิอิ๊ว 1 ช้อนโต๊ะ
             * กระเทียมสับละเอียด 1 ช้อนโต๊ะ
             * เห็ดหอมหั่นเป็นชิ้น
             * คึ้นฉ่าย 1 ถ้วยตวง (หั่นเป็นชิ้นเล็ก ทั้งลำต้นและใบ)
             * พริกไทย 0.5 ช้อนชา
             * กระเทียมเจียว (จะมีหรือไม่มีก็ได้)


เห็ดหอม
ข้าวต้มกุ้ง


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1.ใส่น้ำมันลงในหม้อ นำไปตั้งไฟ ใส่กระเทียมลงไปเจียวพอให้เหลือง
2. เติมน้ำลงไปในหม้อ และรอจนน้ำเดือด จากนั้นเติมคึ้นฉ่าย, ซิอิ๊ว, น้ำปลา และพริกไทย คนให้เข้ากัน รอจนน้ำเดือดอีกครั้ง
3. เมื่อน้ำเดือดแล้ว ให้ใส่ข้าวสุก, หัวไชโป๊วและ เห็ดหอม คนให้เข้ากัน รอจนน้ำเริ่มเดือดจึงใส่กุ้งลงไปในหม้อ ต้มจนกุ้งสุกจึงปิดไฟ
4.ตักใส่ถ้วย โรยหน้าด้วยกระเทียมเจียว, พริกไทย และแต่งหน้าด้วยผักชี เสริฟทันทีขณะยังร้อน

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น