วันจันทร์ที่ 25 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STIR FRIED PRAWNS WITH ASPARAGUS กุ้งผัดหน่อไม้ฝรั่ง

Stir Fried Prawns with Asparagus

[ thai food : koong pad nor-mai fa-rang ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 250 grams medium-sized prawns, cleaned, shelled and deviened
           * 300 grams asparagus (cut into 1" long)
           * 100 grams carrot, sliced
           * 100 grams shitake mushroom, sliced
              (if you use dried shitake, soak in warm water 10-15 minutes until            soft before cooking)
           * 2 tablespoons minced garlic
* 1/2 teaspoon sugar
* 1 tablespoon corn starch (dissolved in water) 
* 2 tablespoons soy sauce
* 3 tablespoons oyster sauce
* 2 tablespoons sesame oil
* 1/4 teaspoon ground pepper
* 1/2 cup soup (or water)
* coriander leaves for garnishing
* cooking oil



Thai Food Recipe | Stir Fried Prawns with Asparagus
Thai Food Recipe | Stir Fried Prawns with Asparagus



     Thai Food Preparations

           1. Heat water in a pot until boiling. Then add prepared prawns and scald it in boiled water until cooked. Remove and drain.
           2. Heat oil in a wok over medium heat. Add garlic and stir until golden and aromatic. Then add asparagus an carrot. Stir until soft and cooked thoroughly (3 - 5 minutes).
           3. Season with soy sauce, oyster sauce, pepper, sesame oil and sugar. Then add prawns, shitake mushroom and soup. Stir until all ingredients mixed well (about 1 minute).
           4. Turn up to high heat. Add corn starch (already dissolved in water). Stir quickly until the sauce is thicken and all ingredients mixed well. Remove from heat.
           5. Transfer to a serving plate. Garnish with coriander leaves. Serve immdeiately with hot steamed rice.


สูตรอาหารไทย : กุ้งผัดหน่อไม้ฝรั่ง

[ STIR FRIED PRAWNS WITH ASPARAGUS ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม

           * กุ้ง 250 กรัม (ล้างทำความสะอาดและแกะเปลือก)
           * หน่อไม้ฝรั่ง 300 กรัม (หั่นเป็นชิ้นยาวประมาณ 1")
           * แครอทหั่น 100 กรัม
           * เห็ดหอมหั่น 100 กรัม
              (ถ้าเป็นชนิดแห้ง ให้แช่น้ำจนนุ่มก่อนหั่นและผัด)
           * กระเทียมสับ 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1/2 ช้อนชา
           * แป้งมัน 1 ช้อนโต๊ะ
              (ละลายในน้ำเปล่าประมาณ 2 ช้อนโต๊ะ)
           * ซิอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมันหอย 3 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมันงา 2 ช้อนโต๊ะ
           * พริกไทย 1/4 ช้อนชา
           * น้ำซุป 1/2 ถ้วยตวง (หรือน้ำเปล่า)
           * ผักชีสำหรับแต่งหน้าอาหาร
           * น้ำมันพืชสำหรับผัด



สูตรอาหารไทย : กุ้งผัดหน่อไม้ฝรั่ง
สูตรอาหารไทย : กุ้งผัดหน่อไม้ฝรั่ง

     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำกุ้งไปลวกในน้ำเดือดจนเกือบสุก นำขึ้นมาสะเด็ดน้ำให้แห้ง พักทิ้งไว้
2. ตั้งน้ำมันบนไฟร้อนปานกลาง ใส่กระเทียมลงไปผัดจนเหลืองหอม จากนั้นจึงใส่หน่อไม้ฝรั่งและแครอทลงไปผัดสัก 3 นาที
3. ปรุงรสด้วย ซิอิ๊วขาว, น้ำมันหอย, พริกไทย, น้ำมันงาและน้ำตาล จากนั้นจึงใส่กุ้ง, เห็ดหอมและน้ำซุปลงไปผัดต่ออีก 1 นาที
4. เร่งไฟให้แรงขึ้น ใส่ส่วนผสมแป้งมันที่ละลายน้ำเตรียมไว้ ผัดต่อเนื่องจนน้ำข้นและส่วนผสมทุกอย่างเข้ากัน ปิดไฟ
5. ตักใส่จาน แต่งหน้าด้วยผักชี เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น