วันจันทร์ที่ 25 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI FRIED RICE WITH CRAB ข้าวผัดปู

Thai Fried Rice with Crab

[ thai food : kao pad poo ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 1 cup steamed rice
           * 1/4 cup crab meat
           * 1/4 onion, sliced thinly
           * 1 scallion, chopped
           * 1 egg
           * 1/2 tablespoon minced garlic
           * 1 teaspoon soy sauce
           * 1 teaspoon seasoning sauce
* 1/2 teaspoon sugar
* 1/4 teaspoon ground pepper
* cucumber, lemon (halve), scallion for serving with fried rice
* tomato, sliced (for serving with fried rice)
* cooking oil



Thai Food Recipe | Thai Fried Rice with Crab
Thai Food Recipe | Thai Fried Rice with Crab



     Thai Food Preparations

           1. Heat oil in a wok over medium heat. Add garlic and stir until golden and aromatic. Then add egg and stir until nealy done.
           2. Turn up to high heat. Add steamed rice, onion, crab meat and chopped scallion.
           3. Season with soy sauce, seasoning sauce, and sugar. Stir until all ingredients mixed well. Remove from heat.
           4. Transfer to a serving plate. Sprinkle with ground pepper. Serve immediately with tomato, cucumber, lemon and chopped chili.



    สูตรอาหารไทย : ข้าวผัดปู

[ THAI FRIED RICE WITH CRAB ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



สูตรอาหารไทย : ข้าวผัดปู



           * ข้าวสวย 1 ถ้วยตวง
           * เนื้อปูนึ่งแกะเป็นชิ้น 1/4 ถ้วยตวง
           * หอมใหญ่ 1/4 ลูก (หั่นเป็นแว่นๆ)
           * ต้นหอมซอย 1 ต้น
           * ไข่ไก่ 1 ฟอง
           * กระเทียมสับ 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนชา
           * ซ๊อสปรุงรส 1 ช้อนชา
           * น้ำตาลทราย 1/2 ช้อนชา
           * พริกไทยป่น 1/4 ช้อนชา
           * แตงกวาปอกเปลือกหั่นเป็นชิ้น, มะนาวหั่น , ต้นหอม (สำหรับเสริฟพร้อมข้าวผัด)
           * มะเขือเทศหั่นเป็นแว่น (สำหรับเสริฟพร้อมข้าวผัด)
           * น้ำมันพืช



สูตรอาหารไทย : ข้าวผัดปู
สูตรอาหารไทย : ข้าวผัดปู


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง ใส่กระเทียมลงไปผัดจนเหลืองหอม จึงตอกไข่ใส่ลงไป ใช้ตะหลิวเขี่ยให้ไข่แดงแตก
2. รอจนไข่เกือบสุก เร่งไฟแรงขึ้นแล้วจึงใส่ข้าวสวย, หัวหอมใหญ่, เนื้อปูและต้นหอมซอย ลงไปผัดอย่างรวดเร็ว
3. ปรุงรสด้วย ซิอิ๊วขาว, ซ๊อสปรุงรสและน้ำตาล ผัดให้ส่วนผสมทุกอย่างเข้ากัน จึงปิดไฟ
4. ตักใส่จาน เหยาะพริกไทยโรยหน้านิดหน่อย เสริฟทันทีขณะร้อนพร้อมมะเขือเทศ, แตงกวา, ต้นหอม, มะนาวและพริกน้ำปลา

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น