วันพุธที่ 20 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

FRIED FISH WITH TAMARIND SAUCE ปลาราดพริก

FRIED FISH WITH TAMARIND SAUCE

[ thai food : pla rad prik ]

                       Thai Recipe Ingredients

           * 1 fish (any meaty white fish) weight 400-500 grams
           * 1 tablespoon tamarind
           * 3 tablespoons sugar
           * 1 shallot, coarsely chopped
* 2 cloves garlic, coarsely chopped
* 3 sprigs coriander
* 2 tablespoons fish sauce
* 3 red or yellow chilies

Thai Recipe : Deep fried fish
Thai Food : Fried fish with tamarind sauce

     Thai Food Preparations

Fried Fish:
            1. Score the fish at an angle all the way to the bones on both sides to help it cook faster.
            2. Heat oil in a wok, about half a cup or at least to the side of the fish. Fry the fish on low heat, about 10 minutes on the first side. Don't try to loosen the fish from the pan until it is done, otherwise, the fish breaks up.
            3. When the first side is cooked, flip and fry the other side, for 5 minutes. When the fish is cooked thoroughly, remove and set it on a plate.
Topping Sauce:
            1. Heat a teaspoon of oil in a wok over medium heat. Add the chopped mixture and stir.
            2. Then add tamarind, fish sauce, sugar and a few tablespoons of water. Mix well and let boil. If the sauce gets too thick, add water. It should be the consistency of maple syrup when cooled. The original taste of sauce should be sweet, spicy and sour.
            3. When cooked and mixed well, pour the sauce on top of the fish and garnish with coriander leaves.

สูตรอาหารไทย : ปลาราดพริก

[ FRIED FISH WITH TAMARIND SAUCE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ปลาราดพริก


             * ปลา 1 ตัว น้ำหนักประมาณ 400-500 กรัม
              (ล้างทำความสะอาดและขอดเกล็ด)
             * น้ำมะขาม 1 ช้อนโต๊ะ
             * น้ำตาล 3 ช้อนโต๊ะ
             * หอมแดงหั่นหยาบ 1 หัว
             * กระเทียมหั่นหยาบ 2 กลีบ
             * ผักชี (เด็ดเอาแต่ใบ ไว้แต่งหน้าอาหาร)
             * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
             * พริกชี้ฟ้าหั่นหยาบ (สีแดงหรือเหลือง) 3 เม็ด

ปลาทอด
ปลาราดพริก

     วิธีทำทีละขั้นตอน
ปลาทอด:
      1. บั้งข้างตัวปลาทั้งสองข้าง เพื่อให้เวลาทอดเนื้อปลาสุกได้ง่ายและสุกทั่วทั้งตัว
      2. ใส่น้ำมัน (ประมาณ 1/2 ถ้วยตวงหรือพอท่วมตัวปลา) ในกระทะและนำไปตั้งไฟอ่อน ทอดปลาให้สุกทีละข้าง (หนึ่งข้างใช้เวลาประมาณ 10 นาที) ระหว่างทอดอย่ากลับหน้าปลาจนกว่าข้างหนึ่งข้างใดจะสุก เพราะจะทำให้เนื้อปลาเละไม่น่าทาน
      3. เมื่อข้างหนึ่งสุกจึงกลับหน้าไปอีกข้าง โดยเวลาในการทอดอีกข้างให้สุกจะไม่นานเท่าข้างแรก (ใช้เวลาประมาณ 5 นาที) เมื่อปลาสุกดีแล้วให้นำออกมาวางบนกระดาษซับมัน แล้วจึงนำไปจัดใส่จานไว้
เคล็ดลับ : เพื่อให้ได้ปลาที่กรอบขึ้น ให้นำปลาที่ทอดแล้วไปอบในเตาอบที่อุณหภูมิประมาณ 350 องศาฟาเรนไฮต์ (~175 องศาเซลเซียส) ประมาณ 10 นาท

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น