วันพฤหัสบดีที่ 21 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

MINCED PORK WITH TOMATO SAUCE + FRESH VEGETABLES น้ำพริกอ่อง

MINCED PORK WITH TOMATO SAUCE + FRESH VEGETABLES

[ thai food : num prik ong + pak sod ]

                   Thai Recipe Ingredients

              * 300 grams minced pork
              * 200 grams cherry tomato
              * 100 grams shallots, chopped
              * 50 grams dried chili, chopped
              * 25 grams minced lemongrass
              * 30 grams shrimp paste
              * 1 teaspoon yellow bean sauce
   * 40 grams minced garlic
   * 1/2 teaspoon salt
   * 1 teaspoon sugar
   * 30 grams coriander leaves (for garnishing)
   * fresh vegetables (cucumber, carrot, cabbage, string         bean, etc.)



thai recipe : fresh vegetables served with this recipe
thai food : minced pork with tomato sauce image



     Thai Food Preparations

              1. In a food processor, add shallots, shrimp paste, garlic (20 grams), yellow bean sauce, chili, lemongrass and 1/2 cup water. Process until all mixed well (fine paste).
              2. Heat oil in a wok over medium heat. Add garlic and stir until golen. Then add the paste and stir fry until aromatic.
              3. Add pork and stir-fry until cooked thoroughly. Add tomatoes, water, salt and sugar.
              4. Keep stirring until the mixture boils. Turn down to low heat and simmer for 20 minutes.
              5. Transfer to a serving dish, garnish on top with coriander leaves. Serve with fresh vegetables and steamed rice (or sticky rice).


สูตรอาหารไทย : น้ำพริกอ่อง

[ MINCED PORK WITH TOMATO SAUCE + FRESH VEGETABLES ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



น้ำพริกอ่อง



              * หมูสับ 300 กรัม
              * มะเขือเทศ 200 กรัม
              * หอมแดงหั่นเป็นชิ้นๆ 100 กรัม
              * พริกแห้งหั่นเป็นชิ้นๆ 50 กรัม
              * ตะไคร้หั่นละเอียด 25 กรัม
              * กะปิ 30 กรัม
              * เต้าเจี้ยว 1 ช้อนชา
              * กระเทียมสับละเอียด 40 กรัม
              * เกลือ 1/2 ช้อนชา
              * น้ำตาล 1 ช้อนชา
              * ผักชีสำหรับแต่งอาหาร
              * ผักสด (แตงกวา, แครอท, กะหล่ำปลี, อื่นๆ)



ผักสดต่างๆ
น้ำพริกอ่อง


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่หอมแดง, กะปิ, กระเทียม (20 กรัม), เต้าเจี้ยว, พริก, ตะไคร้ และน้ำ 1/2 ถ้วยตวง ลงในเครื่องปั่นอเนกประสงค์ (หรือใช้ครก+สาก) ปั่นจนกระทั่งส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี
2. ใส่น้ำมันในกระทะและนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง ใส่กระเทียมลงไปผัดจนเหลือง จากนั้นจึงใส่ส่วนผสมที่เตรียมไว้ในขั้นตอนที่หนึ่งลงไปผัดจนหอม
3. ใส่หมูลงไปผัดจนสุกทั่ว จากนั้นจึงใส่มะเขือเทศ, น้ำเปล่า, เกลือและน้ำตาล
4. หมั่นคนจนกระทั่งเดือด จึงลดไฟลงและเคี่ยวด้วยไฟอ่อนๆประมาณ 10 - 20 นาที
5. ตักใส่ถ้วย แต่งหน้าด้วยผักชี และผักสดต่างๆ (ถ้าไม่ชอบผักสด สามารถนำไปลวกจนสุกได้) เสริฟทันทีพร้อมกับข้าวสวยร้อนๆ (หรือข้าวเหนียว)

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น