วันพุธที่ 20 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI VERMICELLI SALAD WITH PRAWN ยำวุ้นเส้น

THAI VERMICELLI SALAD WITH PRAWN

[ thai food : yum woon sen ]
                        Thai Recipe Ingredients
           * 10 medium size shrimps
           * 100 grams ground pork
           * 40 grams mushroom
           * 20 grams chinese celery, cut into 1" long
           * 1 onion, sliced
           * 2 tomatoes, sliced
           * 20 grams shallot, sliced
* 6 chilies, coarsely chopped
* 40 grams glass noodle
* 4 tablespoons fish sauce
* 1 tablespoon sugar
* 5 tablespoons lime juice

Thai Recipe : Onion
Thai Food : Thai vermicelli salad with prawns


     Thai Food Preparations
            1. blanch pork and shrimp in boiling water, drain
            2. blanch mushroom and glass noodle until soft, set aside.
            3. Mix all ingredients in a big bowl, then season with fish sauce, sugar and lime juice . Transfer to a serving dish. Serve immediately with fresh vegetable such as cabbage, cucumber, string bean, etc.


สูตรอาหารไทย : ยำวุ้นเส้น

[ THAI VERMICELLI SALAD WITH PRAWN ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ยำวุ้นเส้น


             * กุ้งขนาดกลาง 10 ตัว (ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)
             * หมูสับ 100 กรัม
             * คึ้นช่าย 20 กรัม (หั่นความยาวประมาณ 1 นิ้ว)
             * หัวหอมใหญ่ 1 หัว (หั่นเป็นชิ้น)
             * มะเขือเทศ 2 ลูก (หั่นเป็นชิ้น)
             * หอมแดงซอย 20 กรัม
             * พริกขี้หนูหั่นหยาบ 5 เม็ด
             * วุ้นเส้น 40 กรัม
             * น้ำปลา 4 ช้อนโต๊ะ
             * น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
             * น้ำมะนาว 5 ช้อนโต๊ะ

หัวหอมใหญ่
ยำวุ้นเส้น

     วิธีทำทีละขั้นตอน
    1. นำหมูสับและกุ้งที่แกะแล้วไปลวกในน้ำร้อนจนสุก สะเด็ดน้ำให้แห้ง
    2. จากนั้นนำวุ้นเส้นไปลวกน้ำร้อนจนนุ่ม จึงตักออกและทิ้งไว้ให้สะเด็ดน้ำ
    3. ผสมเครื่องปรุงทั้งหมดลงในชามขนาดใหญ่ ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำตาลและน้ำมะนาว ตักใส่จานเสิรฟ แต่งหน้าด้วยผักสด (กะหล่ำปลีซอย, แตงกวา, ถั่วฝักยาว, เป็นต้น




ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น