วันพุธที่ 20 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI FISH CAKES ทอดมันปลา

   THAI FISH CAKES

[ thai food : tod mun pla ]


                    Thai Recipe Ingredients


     * 500 grams white fish meat, minced or chopped
     * 1 egg
     * 1/2 cup string beans, sliced thinly
     * 3 tablebspoons fresh kaffir lime leaves, chopped
     * 1 teaspoon sugar
     * 1 teaspoon salt
     * 1 tablespoon of red curry paste
     * 3 cups cooking oil for frying

Ingredients for Cucumber Relish :

     * 1 cup cucumber, diced
     * 1/2 cup ground roasted peanuts
     * 1/2 cup sugar
     * 1/2 cup white vinegar or rice wine vinegar


Thai Recipe : string beans
Thai Food : Thai fish cakes
                
                  Thai Food Preparations

     1. Put all the ingredients in a large bowl and mix well          knead with the hand until it sticks and mixed well.

     2. Spoon the mixture 2 tbsp; shape into small patties        about 3" in diameter and deep fry in vegetable oil until      golden brown.

     3. Serve with cucumber relish.

Cucumber Relish Preparations :

     1. Mix sugar and vinegar in the pot and heat.
     2. When the mixture boiling, remove from the heat     and allow to cool.
     3. Spoon into a cup, add diced cucumber and top with ground peanuts.


สูตรอาหารไทย : ทอดมันปลา

[ THAI FISH CAKES ]


     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ทอดมันปลา
         
            * เนื้อปลาสับหรือบด 500 กรัม
            * ไข่ไก่ 1 ฟอง
            * ถั่วฝักยาว 1/2 ถ้วยตวง (หั่นเป็นชิ้นบาง)
            * ใบมะกรูดซอยละเอียด 3 ช้อนโต๊ะ
            * น้ำตาล 1 ช้อนชา
            * เกลือ 1 ช้อนชา
            * น้ำพริกแกงเผ็ด 1 ช้อนโต๊ะ
            * น้ำมันสำหรับทอด 3 ถ้วยตวง

เครื่องปรุง + ส่วนผสมน้ำจิ้มทอดมัน

            * แตงกวาหั่นเป็นชิ้นเล็ก 1 ถ้วยตวง
            * ถั่วลิสงคั่วแล้วนำไปบด 1/2 ถ้วยตวง
            * น้ำตาล 1/2 ถ้วยตวง
            * น้ำส้มสายชู 1/2 ถ้วยตวง

ถั่วฝักยาว
ทอดมันปลา
                   
                  วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำส่วนผสมทอดมันทั้งหมดลงในชามขนาดใหญ่ นวดด้วยมือจนส่วนผสมทั้งหมดเคล้ากันทั่ว

2. นำช้อนตักส่วนผสมออกมา 2 ช้อนโต๊ะ และปั้นเป็นแผ่นกลม (เส้นผ่าศูนย์กลางประมาณ 3 นิ้ว) ปั้่นจนส่วนผสมหมด แล้วจึงจากนั้นจึงนำไปทอดในน้ำมันที่ร้อนปานกลาง จนกระทั่งสุก

3. เสิรฟพร้อมน้ำจิ้มแตงกวา


วิธีทำน้ำจิ้มทอดมัน :

     1. ผสมน้ำตาลกับน้ำส้มสายชูลงในหม้อเ็ล็ก และนำไปตั้งบนไฟอ่อนๆ
     2. เมื่อน้ำตาลละลายแล้ว จึงปิดไฟและทิ้งไว้ให้เย็น
     3. ตักใส่ถ้วยน้ำจิ้ม ใส่แตงกวาและถั่วลิสงบด












ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น