วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

SEAFOOD SPICY STIR-FRY ผัดฉ่าทะเล

SEAFOOD SPICY STIR-FRY

[ thai food : pad cha ta-lay ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 100 grams snapper , sliced (any meaty white fish)
           * 100 grams squid, scored and sliced
           * 100 grams medium-sized shrimps, cleaned, shelled and deviened
           * 1 tablespoon chopped garlic
           * 5-10 chilies, crushed
           * 1/2 red sweet pepper, sliced
* 50 grams wild ginger [kra-chai], finely sliced
* 1 tablespoon fish sauce
* 1 teaspoon sugar
* 50 grams sweet basil leaves
* 10-15 green peppercorns
* 2 tablespoons roasted chili paste


thai recipe : fresh green peppercorns
thai food : seafood spicy stir-fry


     Thai Food Preparations

           1. Heat oil in a wok over medium-high heat. Wait until hot, add crushed chilies, garlic, wild ginger. Stir until aromatic and golden.
           2. Add shrimps, snapper, squid and stir until nearly cooked. Then add roasted chili paste, fish sauce, sugar, peppercorns, sweet pepper, and sweet basil leaves.
           3. Stir quickly until all ingredients mixed well, then remove from heat. Transfer to a serving plate and serve immediately with hot steamed rice.

 สูตรอาหารไทย : ผัดฉ่าทะเล

[ SEAFOOD SPICY STIR-FRY ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ผัดฉ่าทะเล
         

           * เนื้อปลาหั่น 100 กรัม
           * ปลาหมึกหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 100 กรัม
           * กุ้งขนาดกลาง 100 กรัม (ล้างและปอกเปลือก)
           * กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ
           * พริกขี้หนูทุบพอแหลก 5-10 เม็ด
           * พริกหวานหั่น 1/2 ลูก (หรือพริกชี้ฟ้า)
           * กระชายหั่นละเอียด 50 กรัม
           * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนชา
           * ใบโหระพา 50 กรัม
           * เม็ดพริกไทยสด 10-15 เม็ด
           * น้ำพริกเผา 2 ช้อนโต๊ะ


เม็ดพริกไทยสด
ผัดฉ่าทะเล


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง ใส่พริก, กระเทียมและกระชายลงไปผัดจนหอม
2. ใส่กุ้ง, เนื้อปลา, และปลาหมึกลงไปผัดจนเกือบสุก จึงปรุงรสด้วย น้ำปลา, น้ำตาล, น้ำพริกเผา, พริกไทยเม็ด, พริกหวาน (หรือพริกชี้ฟ้า) และใบโหระพา
3. ปรับไฟให้แรงขึ้นและผัดอย่างรวดเร็วจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดีจึงปิดไฟ ตักใส่จานและเสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆหรือจะเป็นกับแกล้มทานเ่ล่นก็ดี

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น