วันศุกร์ที่ 22 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STEWED PORK AND EGG WITH FIVE SPICES หมูพะโล้

STEWED PORK AND EGG WITH FIVE SPICES

[ thai food : moo pa-lo ]

                   Thai Recipe Ingredients

              * 400 grams pork with fat ( cut into 2" length x 1" thickness )
              * 3 eggs
              * 3 coriander roots
              * 3 tablespoons soy sauce
              * 1 tablespoon black soy sauce
              * 4 tablespoons sugar
              * 1/2 teaspoon five spices powder
   * 3 cloves garlic, crushed
   * 1 teaspoon peppercorn, crushed
   * 1 tablespoon vegetable oil
   * 3 cups water
   * coriander leaves (for garnishing)



thai recipe : five spices
thai food : stewed pork and egg with five spices image



     Thai Food Preparations

              1. Heat water in a pot. Add eggs in a boiling water and wait until cooked. Remove from heat and peel out the egg shells.
              2. Heat oil in a wok, add garlic and peppercorn. Fry until aromatic, then add pork and keep stirring until nearly cooked.
              3. Add five spices powder, black soy sauce, boiled eggs, soy sauce, sugar and water. Let simmer for at least 30 minutes.
              4. Remove from heat and transfer to a serving bowl. Garnish with coriander leaves on top and serve immediately with steamed rice.


  สูตรอาหารไทย : หมูพะโล้

[ STEWED PORK AND EGG WITH FIVE SPICES ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



หมูพะโล้



              * เนื้อหมูติดมัน 400 กรัม (หั่นขนาดยาว 2" และหนา 1 ")
              * ไข่ไก่ 3 ฟอง
              * ผักชี 3 ต้น
              * ซิอิ๊วขาว 3 ช้อนโต๊ะ
              * ซิอิ๊วดำ 1 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำตาล 4 ช้อนโต๊ะ
              * ผงพะโล้ 1/2 ช้อนโต๊ะ
              * กระเทียมทุบ 3 กลีบ
              * พริกไทยเม็ด 1 ช้อนชา
              * น้ำมันพืช 1 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำเปล่า 3 ถ้วยตวง
              * ผักชีสำหรับแต่งอาหาร



ส่วนผสมผงพะโล้
หมูพะโล้



     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ต้มน้ำในหม้อ รอจนน้ำเดือดจึงใส่ไข่ลงไปต้มจนสุก นำไข่ออกมาปอกเปลือกเตรียมไว้
2. ใส่น้ำมันในกระทะและนำไปตั้งไฟ ใส่กระเทียมและพริกไทยลงไปผัดจนหอม จากนั้นเติมหมูลงไปผัดจนเกือบสุก
3. ใส่ผงพะโล้, ซิอิ๊วดำ, ซิอิ๊วขาว, ไข่ต้ม, น้ำตาลและน้ำลงไป ต้มด้วยไฟอ่อนๆประมาณ 30 นาที จึงปิดไฟ
4. ตักใส่ถ้วย แต่งหน้าด้วยผักชี เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น