CHICKEN SATAY
[ thai food : kai sa-tay ]
Thai Recipe Ingredients
* 600 grams chicken breast
* 3 slices galangal
* 1/2 tablespoon lemon grass, finely chopped
* 1 tablespoon salt
* 1/2 teaspoon roasted coriander seeds powder
* 1/2 teaspoon roasted cumin seeds powder
* 1/2 teaspoon white pepper
* 1/2 teaspoon turmeric powder
* 1/2 teaspoon curry powder
* 7 garlic cloves
* 1 cup coconut milk
* 1 1/2 tablespoons vegetables oil
* 2 tablespoons palm sugar
* 1 pack wooden skewers
|
Thai Food Preparations
1. Slice the chicken breast finely, width approximately 1".
2. Pound together all ingredients, until mixed well. Then pour the blended ingredients into the coconut milk.
3. Add the chicken slices and marinate for 90-120 minutes.
4. Thread the chicken slices onto the skewers. Pour the marinating sauce into a pot and heat until boiling.
5. Grill the chicken slices over medium heat and apply the sauce to the chicken while turning over.
6. When cooked through, serve with Satay peanut sauce and cucumber relish.
สูตรอาหารไทย : ไก่สะเต๊ะ
[ CHICKEN SATAY ]
เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* เนื้ออกไก่ 600 กรัม
* ขิงขนาดปานกลาง 1 ชิ้น (หั่นเป็นชิ้นบางๆ)
* ตะไคร้ซอยละเอียด 1/2 ช้อนโต๊ะ
* เกลือ 1 ช้อนโต๊ะ
* ลูกผักชีคั่ว 1/2 ช้อนชา
* ยี่หร่าผง 1/2 ช้อนชา
* พริกไทยผง 1/2 ช้อนชา
* ขมิ้นผง 1/2 ช้อนชา
* ผงกะหรี่ 1/2 ช้อนชา
* กระเทียมสับ 7 กลีบ
* กะทิ 1 ถ้วยตวง
* น้ำมันพืช 1 1/2 ช้อนโต๊ะ
* น้ำตาลปี๊บ 2 ช้อนโต๊ะ
* ไม้สำหรับเสียบไก่เพื่อย่าง 1 ถุง
|
วิธีทำทีละขั้นตอน
1. หั่นเนื้อไก่เป็นชิ้นยาว และบาง (ความกว้างประมาณ 1 นิ้ว)
2. ผสมเครื่องปรุงทั้งหมดเข้าด้วยกันในชามใบใหญ่ จากนั้นใส่กะทิลงไป คนให้เข้ากัน
3. ใส่เนื้อไก่ลงไปในเครื่องหมัก และทิ้งไว้ประมาณ 90 -120 นาที
4. นำไก่มาเสียบไม้เตรียมไว้ย่าง นำน้ำหมักที่เหลือไปอุ่นในหม้อจนกระทั่งเดือด
5. ย่างไก่ด้วยไฟร้อนปานกลาง ทาน้ำหมักเป็นครั้งคราวระหว่างกลับหน้า
6. เมื่อไก่สุกแล้ว จัดใส่จาน เสริฟพร้อมน้ำจิ้ม (ซ๊อสถั่ว + อาจาด)
|
|
|
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น