วันศุกร์ที่ 22 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

BAKED PRAWNS AND MUNG BEAN NOODLE กุ้งอบวุ้นเส้น

BAKED PRAWNS AND MUNG BEAN NOODLE

[ thai food : koong ob woon-sen ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 300 grams medium-sized cleaned prawns
           * 4 coriander roots, crushed
           * 20 peppercorns
           * 4 cloves garlic, smashed
           * 3 pieces of sliced ginger, smashed
           * 2 tablespoons vegetable oil
* 1 teaspoon sesame oil
* 2 tablespoons soy sauce
* 1/2 tablespoon sugar
* 1 tablespoon oyster sauce
* 2 cups mung bean noodles, soaked in hot water and cut into 3-5 inch long
* 1 cup water
* 1/2 teaspoon dark soy sauce (optional for darker color of the mung bean noodle)
* coriander leaves (for garnishing)




thai recipe : baked prawns and mung bean noodle
thai food : baked prawns and mung bean noodle


     Thai Food Preparations

         1. Mix vegetable oil, sesame oil, peppercorns, soy sauce, sugar, water, oyster sauce and mung bean noodle in a big bowl. Stir until all ingredients mixed well.
           2. In the bottom of clay-pot, put the coriander roots, ginger, and garlic. Then put the mung bean noodle above bottom layer, and lastly put prawns on top of the mung bean noodle.
           3. Bake at the temperature ~ 180 C about 15 minutes or until the prawns are cooked thoroughly (but not less than 10 minutes).
          4. Remove from heat and leave it for 5 minutes. Garnish on top with coriander leaves and serve immediately.



สูตรอาหารไทย : กุ้งอบวุ้นเส้น

[ BAKED PRAWNS AND MUNG BEAN NOODLE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



กุ้งอบวุ้นเส้น
         


           * กุ้งขนาดกลาง 300 กรัม (ล้างและปอกเปลือก)
           * รากผักชีทุบ 4 ราก
           * เม็ดพริกไทย 20 เม็ด
           * กระเทียมทุบ 4 กลีบ
           * ขิงหั่น 3 ชิ้น
           * น้ำมันพืช 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมันงา 1 ช้อนชา
           * ซิอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * ซ๊อสหอยนางรม 1 ช้อนโต๊ะ
           * วุ้นเส้น 2 ห่อ (แช่ในน้ำร้อนสักพัก และนำไปหั่นให้มีความยาวประมาณ 3-5 นิ้ว)
           * น้ำ 1 ถ้วยตวง
           * ซิอิ๊วดำ 1/2 ช้อนชา (กรณีต้องการให้สีวุ้นเส้นดำขึ้น - ไม่ใช้ก็ได้)
           * ผักชีสำหรับแต่งอาหาร



กุ้งอบวุ้นเส้น
กุ้งอบวุ้นเส้น


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ผสมน้ำมันพืช, น้ำมันงา, เม็ดพริกไทย, ซิอิ๊วขาว, น้ำตาล, น้ำ, ซ๊อสหอยนางรม และวุ้นเส้นลงเข้าด้วยกันในชาม คนจนส่วนผสมเข้ากันดี (ถ้าต้องการให้สีวุ้นเส้นดำขึ้น ก็ให้ใส่ซิอิ๊วดำลงไปผสมด้วย)
2. ทำความสะอาดหม้อดิน และนำรากผักชี, ขิงและกระเทียมวางไว้ที่ก้นหม้อ จากนั้นจึงนำส่วนผสมในขั้นตอนที่หนึ่ง (วุ้นเส้นและเครื่องปรุงต่างๆที่ผสมเข้ากันดีแล้ว) ใส่ลงในหม้อดิน และวางกุ้งสดไว้ชั้นบนสุด (วางบนวุ้นเส้น)
3. นำหม้อดินไปอบที่อุณหภูมิ 180 องศาเซลเซียส ประมาณ 15 นาที จนวุ้นเส้นและกุ้งสุกดี จึงนำออกจากเตาอบ
4. แต่งหน้าด้วยผักชี และเสริฟทันทีขณะยังร้อน (อย่าทิ้งไว้นาน เพราะจะทำให้วุ้นเส้นอืดและไม่น่ารับประทาน)

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น