วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI RED BBQ PORK WITH RICE ข้าวหมูแดง

THAI RED BBQ PORK WITH RICE

[ thai food : kao moo-dang ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 800 grams pork, cut into 1 1/2" thick x 8 " long
           * 2 tablespoons chinese cooking wine
           * 2 tablespoons sesame oil
           * 1 tablespoon sugar
           * 1/2 tablespoon salt
           * 1 1/2 tablespoons black soy sauce
           * 2 tablespoons soy sauce (light)
* 3 tablespoons tomato sauce (or ketchup)
* 2 eggs , boiled, shelled and cut into well pieces
* 1/4 cup tapioca flour, dissolved with water
* coriander leaves (for garnishing)
* fresh vegetables ( sliced cucumber and scallion)



thai recipe : thai red bbq pork
thai food : thai red bbq pork



     Thai Food Preparations

           1. Wash the pork in clean water, remove and drain. Marinade the pork with chinese cooking wine, sesame oil, sugar, salt, black soy sauce, soy sauce, tomato sauce. Stir until all ingredients mixed well and let marinated for 2-3 hours.
          2. Heat a wok over medium heat. Add the pork (with marinated sauce), occasionally stir, and let simmer for at least 5-10 minutes.
          3. Transfer the pork to the oven. Bake it in the oven (medium heat) for 30 minutes.
           4. Remove the pork from the oven. Slice the pork into well pieces and then transfer to a serving plate.
           5. To make the red sauce : Heat a wok over medium heat. Add 1 cup of water with the left over marinated sauce (after simmering). Wait until boiling, then pour in tapioca flour (dissolved in water). Stir until the sauce gets thick.
           6. Before serving, dress the BBQ pork with red sauce. Garnish on top with coriander leaves, serve with boiled egg, hot steamed rice and fresh vegetables (sliced cucumber, and scallion).



สูตรอาหารไทย : ข้าวหมูแดง

[ THAI RED BBQ PORK WITH RICE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ข้าวหมูแดง


           * เนื้อหมู 800 กรัม
              (หั่นเป็นเส้นยาว 8 นิ้ว, หนาประมาณ 1.5 นิ้ว)
           * เหล้าจีนสำหรับปรุงอาหาร 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมันงา 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
           * เกลือ 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * ซิอิ๊วดำ 1 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * ซิอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ
           * ซ๊อสมะเขือเทศ 3 ช้อนโต๊ะ
           * ไข่ต้ม 2 ใบ (ปอกเปลือกและหั่นเป็นชิ้น)
           * แป้งมันสำปะหลัง 1/4 ถ้วยตวง (ผสมน้ำให้ละลายเตรียมไว้)
           * ผักชี (สำหรับแต่งอาหาร)
           * ผักสดต่างๆ (แตงกวาหั่น, ต้นหอม และอื่นๆ)



ข้าวหมูแดง
thai foodข้าวหมูแดง


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ล้างหมูให้สะอาดจากนั้นนำไปสะเด็ดน้ำให้แห้ง หมักหมูกับเหล้าจีน, น้ำมันงา, น้ำตาล, เกลือ, ซิอิ๊วดำ, ซิอิ๊วขาว, และซ๊อสมะเขือเทศ คนจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันดี หมักทิ้งไว้ 2-3 ชั่วโมง
2. ใส่น้ำมันลงไปในกระทะและนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง นำหมูที่หมักแล้ว (และน้ำหมัก) ลงไปในกระทะ คนเป็นระยะๆ ทิ้งไว้ประมาณ 5 - 10 นาที
3. จากนั้นนำหมูไปใส่ในเตาอบ ใช้ไฟปานกลาง อบทิ้งไว้ประมาณ 30 นาที
4. นำหมูออกจากเตาอบและนำไปหั่นเป็นชิ้นบางๆ พอดีคำ และจัดใส่จานเสริฟไว้
5. วิธีทำน้ำราดหมูแดง : ตั้งน้ำมันในกระทะด้วยไฟร้อนปานกลาง เติมน้ำลงไปหนึ่งถ้วยตวงและน้ำหมักหมูที่เหลือในกระทะจากขั้นตอนที่สอง รอจนกระทั่งเดือด จากนั้นจึงเติมน้ำแป้งมันลงไป คนเรื่อยๆเพื่อไม่ให้แป้งจับตัวเป็นก้อน คนจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันดีจึงปิดไฟ
6. นำน้ำซ๊อสไปราดบนหมูแดงก่อนเสริฟ และแต่งหน้าด้วยผักชี เสริฟพร้อมไข่ต้ม, ผักสด (แตงกวาและต้นห้อม) และข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น