วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STEWED CHICKEN WITH GINGER SAUCE ไก่ตุ๋นซ๊อสขิง

STEWED CHICKEN WITH GINGER SAUCE

[ thai food : kai toon sauce king ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 6-8 pieces of chicken drumsticks or thighs
           * 350 grams ginger, sliced
           * 350 grams carrot, cut into well pieces
           * 1/2 onion, cut into well pieces
           * 100 grams scallion, chopped
           * 3-5 chilies, chopped
           * 2 tablespoons oyster sauce
* 2 tablespoons soy sauce
* 2 tablespoons cooking wine
* 1 tablespoon sugar
* 2 cups water
* cooking oil
* coriander leaves (for garnishing)



thai herb : fresh ginger
thai food : stewed chicken with ginger sauce


     Thai Food Preparations

             1. Heat oil in a wok. Wait until hot then add the chicken. Fried until nearly cooked then remove and drain.
           2. In a big pot, heat water until hot. Add soy sauce, oyster sauce, sugar, cooking wine. Stir until all mixed well.
               3. Add fried chicken, ginger, onion and carrot. Wait until boiling, then turn down the heat to low level. Simmer for at least 30 minutes.
             4. Add scallion and chilies. Leave it for 3 minutes then remove the pot from heat.
           5. Transfer stewed chicken to the serving plate. Garnish with coriander leaves and fresh scallion. Serve immediately with hot steamed rice.



สูตรอาหารไทย : ไก่ตุ๋นซ๊อสขิง

[ STEWED CHICKEN WITH GINGER SAUCE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ไก่ตุ๋นซ๊อสขิง



           * สะโพกไก่หรือน่องไก่ 6 - 8 ชิ้น
           * ขิงซอย 350 กรัม
           * แครอทหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 350 กรัม
           * หอมใหญ่หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 1/2 ลูก
           * ต้นหอมซอย 100 กรัม
           * พริกชี้ฟ้าหั่น 3 - 5 เม็ด
           * ซ๊อสหอยนางรม 2 ช้อนโต๊ะ
           * ซิอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ
           * เหล้าจีนสำหรับทำอาหาร 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำเปล่า 2 ถ้วยตวง
           * น้ำมันพืชสำหรับทำอาหาร
           * ผักชี (สำหรับแต่งอาหาร)



ขิงสด
ไก่ตุ๋นซ๊อสขิง


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้้ืงไฟร้อนปานกลาง รอจนน้ำมันร้อนจึงใส่ไก่ลงไป ทอดจนเกือบสุกจึงนำออกมาสะเ็ด็ดน้ำมัน
2. ใส่น้ำลงไปในหม้อใบใหญ่ ตั้งบนไฟร้อนปานกลาง รอจนน้ำเดือดจึงใส่ซิอิ๊วขาว, ซ๊อสหอยนางรม, น้ำตาล, และเหล้าจีน คนจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี
3. ใส่ไก่ทอดลงไปในหม้อ จากนั้นใส่ขิง, หอมใหญ่ และแครอท ต้มจนน้ำเดือด แล้วจึงหรี่ไฟลง ตุ๋นด้วยไฟอ่อนๆประมาณ 30 นาที
4. เติมต้นหอมและพริกลงไป ทิ้งไว้ประมาณ 3 นาที จึงปิดไฟ
5. ตักใส่จาน แต่งหน้าด้วยผักชีและต้นหอมซอย เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น