วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI SHRIMP CAKES ทอดมันกุ้ง

THAI SHRIMP CAKES

[ thai food : tod mun koong ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 250 grams medium-sized shrimps, cleaned, shelled and deviened
           * 50 grams pork fat
           * 2 teaspoons sugar
           * 3 tablespoons fish sauce
* 2 teaspoons white pepper
* 3 cups oil for deep frying
* sweet plum sauce (dipping sauce)


Thai Recipe : sweet plum sauce
Thai Food : Thai shrimp cakes


     Thai Food Preparations

           1. Place all the ingredients in food processor and blend till form smooth paste.
           2. Pour the breadcrumbs in a plate. Then use a tablespoon to form small (2" wide, 1/2" thick) patties of prepared shrimp mixture and put it in the breadcrumb plate, flip it upside down with care until all patties coated with breadcrumbs.
           3. Heat oil in a wok over medium heat. Wait until hot, then deep fry till golden brown and cooked thoroughly. Remove and drain.
           4. Transfer to a serving plate. Serve immediately with fresh vegetable and sweet plum sauce.


สูตรอาหารไทย : ทอดมันกุ้ง

[ THAI SHRIMP CAKES ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


น้ำจิ้มบ๊วยหวาน



           * กุ้งขนาดกลาง 250 กรัม
              (ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)
           * มันหมู 50 กรัม
           * น้ำตาล 2 ช้อนชา
           * น้ำปลา 3 ช้อนโต๊ะ
           * พริกไทย 2 ช้อนชา
           * น้ำมัน 3 ถ้วยตวงสำหรับทอด
           * น้ำจิ้มบ๊วยหวาน



น้ำจิ้มบ๊วยหวาน
ทอดมันกุ้ง


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำส่วนผสมทั้งหมดลงไปในเครื่องปั่นอเนกประสงค์ จนละเอียดเป็นเนื้อเดียวกัน
2. เทผงขนมปังลงในจานแบน จากนั้นนำช้อนไปตักส่วนผสมในขั้นตอนที่หนึ่งมาปั้นเป็นแผ่นกลมๆ (กว้างประมาณ 2 นิ้วและหนาประมาณ 1/2 นิ้ว) แล้วจึงนำไปคลุกกับขนมปังจนติดทั่ว ทำจนส่วนผสมในข้อหนึ่งหมด
3. ตั้งน้ำมันในกระทะบนไฟร้อนปานกลาง รอจนร้อนจึงนำแผ่นทอดมันที่คลุกขนมปังแล้วลงไปทอดจนเหลืองกรอบ จากนั้นนำออกมาสะเด็ดน้ำมัน
4. จัดใส่จานพร้อมกับผักสดต่างๆ และน้ำจิ้มบ๊วยหวาน เสริฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ หรือจะเป็นของทานเล่นก็ดี

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น