วันจันทร์ที่ 25 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI FRUIT SPICY SALAD ส้มตำผลไม้

Thai Fruit Spicy Salad

[ thai food : som tum fruit ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 1 cup fresh fruit, cut into well pieces (apple, pineapple, rose apple,                 pomelo, grape, guava, etc.)
           * 1/4 cup shreded carrot
           * 3-5 sherry tomatoes
           * 1 tablespoon dried shrmp
           * 5 cloves garlic
           * 3 chilies
           * 1 1/2 tablespoons fish sauce
* 1 1/2 tablespoons lime juice
* 3 teaspoons palm sugar
* 1 tablespoon peanut
* fresh vegetable for serving with salad (cabbage, string bean, etc.)



Thai Food Recipe | Thai Fruit Spicy Salad
Thai Food Recipe | Thai Fruit Spicy Salad


     Thai Food Preparations

           1. Use mortar and prestle to crush the chilli and garlic.
           2. Add fruit, tomato, carrot, peanut and dried shrimp into mortar, continue beating with the prestle.
           3. Season with fish sauce, lime juice, tomato, and palm sugar. The original taste this dish should be the balance taste between sweet, hot, salty, and sour. Then continue beating until all ingredients mixed well.
           4. Transfer to a serving plate. Serve with vegetables (e.g. cabbage, string bean, napa, etc.). and sticky rice.



  สูตรอาหารไทย : ส้มตำผลไม้

[ THAI FRUIT SPICY SALAD ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



สูตรอาหารไทย : ส้มตำผลไม้



           * ผลไม้สดหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 1 ถ้วยตวง
              (เลือกผลไม้ตามความชอบ แอ๊ปเปิล, สัปปะรด,
               ชมพู่, ส้มโอ, แก้วมังกร, องุ่น, ฝรั่ง, อื่นๆ)
           * แครอทฝอย 1/4 ถ้วยตวง
           * มะเขือเทศ 3-5 ลูก
           * กุ้งแห้ง 1 ช้อนโต๊ะ
           * กระเทียม 5 กลีบ
           * พริกขี้หนู 3 เม็ด (ถ้าชอบรสจัด สามารถปรับเพิ่มได้)
           * น้ำปลา 1 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมะนาว 1 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาลปี๊บ 3 ช้อนชา
           * ถั่วลิสง 1 ช้อนโต๊ะ
           * ผักสดสำหรับเสริฟพร้อมส้มตำ



สูตรอาหารไทย : ส้มตำผลไม้
สูตรอาหารไทย : ส้มตำผลไม้


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. โขลกกระเทียมกับพริกขี้หนูเข้าด้วยกัน
2. ใส่ผลไม้ที่เตรียมไว้ลงในครก ตามด้วยมะเขือเทศ, แครอทฝอยและกุ้งแห้ง โขลกเบาๆ
3. ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำมะนาวและน้ำตาลปี๊บ ใช้ช้อนคนเบาๆ ปรับรสชาตตามความต้องการ จากนั้นจึงใส่ถั่วลิสงลงไป คนพอทั่ว
4. ตักใส่จาน เสริฟทันทีพร้อมผักสดเครื่องเคียงอื่นๆ (กะหล่ำปลี, ถั่วฝักยาว) และข้าวเหนียวร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น