วันจันทร์ที่ 25 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

GREEN MUSSELS CURRY WITH PINEAPPLE แกงคั่วสัปปะรดหอยแมลงภู่

Green Mussels Curry with Pineapple

[ thai food : kang kua sup-pa-rod ]
     Thai Recipe Ingredients
* 2 tablespoons Kang Kua Curry Paste
* 2 cups green mussels (or 8-10 shrimps)
* 80 grams pineapple, cut into well pieces
* 2 cups coconut milk
* 2 tablespoons fish sauce
* 1 tablespoon sugar
* 1 tablespoon tamarind concentrate
Green Mussels Curry with Pineapple
Green Mussels Curry with Pineapple
 
     Thai Food Preparations
1. Wash green mussels (or shrimps) in clean water. Then drain and shell.
2. Heat oil in a wok over medium heat. Add Kang Kua Curry Paste and coconut milk, fry until aromatic and until the oil has clearly separated from the coconut milk. Then add pineapple, and stir it.
3. Season with fish sauce, sugar and tamarind concentrate. Then add green mussels (or shrimps) Stir until mixed well and cooked thoroughly. Remove from heat.
4. Transfer to a serving bowl, serve immediately with hot steam rice.

 สูตรอาหารไทย : แกงคั่วสัปปะรดหอยแมลงภู่

[ GREEN MUSSELS CURRY WITH PINEAPPLE ]
     เครื่องปรุง + ส่วนผสม
สูตรอาหารไทย : แกงคั่วสัปปะรดหอยแมลงภู่

น้ำพริกแกงคั่ว 2 ช้อนโต๊ะ
* หอยแมลงภู่ 2 ถ้วยตวง (หรือกุ้ง 8 - 10 ตัว)
* สับปะรดหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 80 กรัม
* กะทิ 2 ถ้วยตวง
* น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
* น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
* น้ำมะขามเปียก 1 ช้อนโต๊ะ

สูตรอาหารไทย : แกงคั่วสัปปะรดหอยแมลงภู่
สูตรอาหารไทย : แกงคั่วสัปปะรดหอยแมลงภู่
 
     วิธีทำทีละขั้นตอน
1 ล้างทำความสะอาดหอยแมลงภู่ (หรือกุ้ง ) แกะเนื้อออกจากฝา และสะเด็ดน้ำให้แห้ง
2 ตั้งกระิทะบนไฟร้อนปานกลาง ผัดน้ำพริกแกงคั่วกับกะทิพอแตกมันจนหอม ใส่สับปะรด ลงไป คนจนส่วนผสมเข้ากัน ทิ้งไว้สักพัก
3 ปรุงรสด้วยน้ำปลา น้ำตาล น้ำมะขามเปียก ปรับรสตามความชอบแล้วจึง ใส่เนื้อหอยแมลงภู่ (หรือกุ้ง) ทิ้งไว้สักครู่จนเนื้อสุกดีจึงปิดไฟ
4. ตักใส่ถ้วย เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น