วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

FRIED FISH WITH FISH SAUCE ปลาทอดน้ำปลา

FRIED FISH WITH FISH SAUCE

[ thai food : pla tod num-pla ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 1 fish (any meaty white fish) weight 400-500 grams (or fish                       fillets)
           * 2 teaspoons oyster sauce
           * 1 tablespoon fish sauce
* 1 teaspoon sugar
* cooking oil
* fresh vegetable (tomato, cucumber, cabbage, etc. for garnishing)



thai recipe : fried fish with fish sauce
thai food : fried fish with fish sauce


     Thai Food Preparations

           1. Score the fish at an angle all the way to the bones on both sides to help it cook faster.
            2. Heat oil in a wok, about half a cup or at least to the side of the fish. Fry the fish on low heat, about 10 minutes on the first side. Don't try to loosen the fish from the pan until it is done, otherwise, the fish breaks up.
             3. When the first side is cooked, flip and fry the other side, for 5 minutes. When the fish is cooked thoroughly, remove and set it on a plate.
           4. To make the sauce : Heat one tablespoon of the leftover oil (after deep frying fish). Wait until hot then add sugar, fish sauce, and oyster. Stir until mixed well then remove from heat.
           5. Garnish the fresh vegetables with fried fish. Before serving, pour the sauce on top of fried fish then serve immediately with hot steamed rice.



 สูตรอาหารไทย : ปลาทอดน้ำปลา

[ FRIED FISH WITH FISH SAUCE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ปลาทอดน้ำปลา




           * ปลาหนึ่งตัว หนัก 400-500 กรัม
            (ปลากระพง, ปลาทับทิม, อื่นๆ หรือเนื้อปลาก็ได้)
           * น้ำมันหอย 2 ช้อนชา
           * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนชา
           * น้ำมันพืช
           * ผักสดต่างๆ
             (มะเขือเทศ, แตงกวา, กะหล่ำปลี, อื่นๆ สำหรับแต่งอาหาร)



ปลาทอดน้ำปลา
ปลากระพงทอดน้ำปลา



     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ทำความสะอาดและบั้งตัวปลาจนถึงกระดูก (บั้งทั้งสองข้าง) เพื่อช่วยให้เนื้อปลาสุกเร็วและสุกทั่วทั้งตัว
2. ใส่น้ำมันประมาณครึ่งถ้วยตวงหรืออย่างน้อยให้พอท่วมตัวปลา ตั้งกระทะบนไฟอ่อนๆ เมื่อน้ำมันร้อนจึงนำปลาลงไปทอด ใช้เวลาประมาณ 10 นาทีสำหรับข้างแรก (เคล็ดลับ : อย่าพยายามกลับปลาไปมาจนกว่าเนื้อปลาจะสุกข้างใดข้างหนึ่งเสียก่อน จึงจะกลับตัวปลาได้ ไม่เช่นนั้นเนื้อปลาจะแตกหรือหลุด ไม่น่ารับประทาน)
3. เมื่อทอดเนื้อปลาข้างนึงสุกแล้วจึงกลับตัวปลาเพื่อทอดอีกข้าง ซึ่งจะใช้เวลาประมาณ 5 นาที เมื่อปลาสุกทั่วดีแล้ว นำออกมาสะเด็ดน้ำมันและจัดใส่จานเสริฟเตรียมไว้
4. วิธีทำน้ำราด : นำน้ำมันที่เหลือจากการทอดปลาหนึ่งช้อนโต๊ะไปใส่ในกระทะ และนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง รอจนน้ำมันร้อนจึงใส่น้ำตาล, น้ำปลา และซ๊อสหอยนางรม คนจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันดีจึงปิดไฟ
5. จัดผักสดกับปลาที่ทอดไว้แล้ว จากนั้นจึงนำน้ำราดที่ทำในขั้นตอนที่สี่มาราดลงบนตัวปลา แล้วจึงเสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น