วันจันทร์ที่ 25 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI CHILI DIPPING SAUCE: NORTHERN STYLE น้ำพริกหนุ่ม

Thai Chili Dipping Sauce

[ thai food : num prik noom ]

                   Thai Recipe Ingredients

           * 10 - 15 green chili peppers
           * 60 grams garlic
           * 7 - 10 red shallots
           * 1/4 teaspoon thai shrimp paste
* 1/4 teaspoon salt
* 1 teaspoon fish sauce
* fresh vegetables for serving with dipping sauce (cabbage, baby corn, string bean, cucumber, etc.)



Thai Food Recipe | Thai Chili Dipping Sauce
Thai Food Recipe | Thai Chili Dipping Sauce



     Thai Food Preparations


           1. Grill chili pepper, garlic and red shallots until done and aromatic, then peel off the outside skin.
           2. Use mortar and prestle to crush all ingredients. Season with salt and fish sauce. You may add lime juice a little bit if you want.
           3. Transfer to a dipping sauce bowl. Serve with prepared fresh vegetagles (or steamed vegetables) and hot steamed rice (or sticky rice).



สูตรอาหารไทย : น้ำพริกหนุ่ม

[ THAI CHILI DIPPING SAUCE: NORTHERN STYLE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



สูตรอาหารไทย |  น้ำพริกหนุ่ม



           * พริกชี้ฟ้าเขียว 10 - 15 เม็ด
           * กระเทียม 60 กรัม
           * หอมแดง 7 - 10 ลูก
           * กะปิ 1/4 ช้อนชา
           * เกลือ 1/4 ช้อนชา
           * น้ำปลา 1 ช้อนชา
           * ผักสดต่างๆ สำหรับทานกับน้ำพริกหนุ่ม
             (กะหล่ำปลี, ข้าวโพดอ่อน, ถั่วฝักยาว, แตงกวา, อื่นๆ)



สูตรอาหารไทย |  น้ำพริกหนุ่ม
สูตรอาหารไทย |  น้ำพริกหนุ่ม


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำพริก, กระเทียมและหอมแดงไปย่างจนผิวเกรียมดี ทิ้งไว้ให้หายร้อนแล้วจึงแกะเปลือกออก
2. ใส่ส่วนผสมทั้งหมดลงไปตำในครก ปรุงรสด้วยเกลือและน้ำปลา ตำจนทุกอย่างเข้ากันดี ถ้าชอบเปรี้ยวอาจใส่น้ำมะนาวลงไปได้นิดหน่อย
3. ตักน้ำพริกใส่ถ้วย เสริฟพร้อมผักสด (หรือผักต้มแล้วแต่ชอบ) และข้าวสวยร้อนๆ (หรือข้าวเหนียว)

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น