วันพุธที่ 20 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

RED CURRY WITH ROASTED DUCK แกงเผ็ดเป็ดย่าง

RED CURRY WITH ROASTED DUCK

[ thai food : kang phed ped yang ]

                 Thai Recipe Ingredients

            * 1 roasted duck, deboned and cut into well sized pieces
            * 5 pieces of pineapple, cut into bite sized pieces
            * 4 fresh kaffir lime leaves, chopped
            * 1 teaspoon sugar
            * 2 1/2 cups coconut milk
            * 8 cherry tomatoes
            * 1 cup eggplant, cut into bite-sized pieces
* 1/2 teaspoon salt
* 2 tablespoons fish sauce
* 1/2 cup water (or chicken stock)
* 1 1/2 tablespoons vegetable cooking oil
* 3 tablespoons red curry paste


Thai Recipe : Roasted duck
Thai Food : red curry with roasted duck
     

Thai Food Preparations

          1. Heat oil in a wok over medium heat and add the red curry paste,           stir well. Then add 3/4 cups coconut milk and stir until mixed                   thoroughly.
          2. Add the roasted duck and stir often. Then pour the mixture into           a pot, add the remaining coconut milk, water, tomatoes,                         pineapples, eggplants, kaffir lime leaves, sugar, salt, and fish                   sauce.
          3. Continue stirring until boiling and remove from heat. Transfer to             a serving bowl.

  สูตรอาหารไทย : แกงเผ็ดเป็ดย่าง

[ RED CURRY WITH ROASTED DUCK ]


     เครื่องปรุง + ส่วนผสม

อาหารไทย : แกงเผ็ดเป็ดย่าง


           * เป็ดย่าง 1 ตัว (เลาะเอากระดูกออก หั่นเป็นชิ้น พอดีคำ)
           * สัปปะรด 5 ชิ้น (หั่นเป็นชิ้นเล็ก พอดีคำ)
           * ใบมะกรูด 4 ใบ (ซอยหยาบๆ)
           * น้ำตาล 1 ช้อนชา
           * กระทิ 2 1/2 ถ้วยตวง
           * มะเขือเทศเล็ก 8 ลูก
           * เกลือ 1/2 ช้อนชา
           * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำเปล่า 1/2 ถ้วยตวง (หรือน้ำซุปไก่)
           * น้ำมันพืช 1 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำพริกแกงเผ็ด 3 ช้อนโต๊ะ


เป็ดย่าง
อาหารไทย : แกงเผ็ดเป็ดย่าง
    

 วิธีทำทีละขั้นตอน


1. ตั้งน้ำมันบนกระทะจนร้อน ใส่น้ำพริกแกงเผ็ดลงไปผัด จากนั้นใส่กระทิ 3/4 ถ้วยตวงลงไปผัดด้วย (น้ำกระทิที่เหลือเ็ก็บไว้ใช้ในขั้นตอนต่อไป) ผัดจนกระทิกับเครื่องแกงเข้ากันทั่ว

2. ใส่เนื้อเป็ดที่หั่นไว้แล้ว และคนสักพักให้ทั่ว จากนั้นจึงเทส่วนผสมทั้งหมดย้ายไปยังหม้อที่ใหญ่กว่า นำหม้อใหญ่ไปตั้งไฟและเติมกระทิส่วนที่เหลือ, น้ำเปล่า (หรือน้ำซุปไก่), มะเขือเทศ, สัปปะรด, ใบมะกรูด, น้ำตาล, เกลือ และน้ำปลา

3. คนส่วนผสมในหม้อให้เข้ากัน และรอจนเดือดจึงปิดไฟ ตักใส่ถ้วยและเสิรฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น