วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI FRIED WONTON เกี๊ยวทอด

THAI FRIED WONTON

[ thai food : giew tod ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 15 wonton wrappers (eggroll wrappers)
           * 50 grams medium-sized shrimps, cleaned, shelled and deviened
           * 150 grams minced pork
           * 1 teaspoon sugar
           * 2 teaspoons coriander root, finely chopped
           * 2 teaspoons minced garlic
* 1 tablespoon fish sauce
* 1 tablespoon soy sauce
* sweet plum sauce or sweet chili sauce (for dipping)
* 3 cups oil for deep frying



Thai Recipe : wonton wrappers (eggroll wrappers)
Thai Food : Thai Fried Wonton


     Thai Food Preparations

           1. In a big bowl, add shrmip, pork, sugar, coriander root, garlic, fish sauce, and soy sauce. Knead until it becomes smooth paste and mixed finely together.
           2. Place a wonton wrapper on your palm, and put a teaspoon of prepared mixture in the center. Fold over and seal the edge with water or egg yolk.
           3. Heat oil in a wok over medium heat. Wait until hot, then deep fry for 3-5 minutes until golden brown and cooked thoroughly. Remove and drain.
           4. Transfer to a serving plate. Serve immediately with dipping sauce (and other fresh vegetables, such as cucumber, tomato, etc.)



 สูตรอาหารไทย : เกี๊ยวทอด

[ THAI FRIED WONTON ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



เกี๊ยวทอด



           * แผ่นแป้งสำหรับห่อเกี๊ยว 15 แผ่น
           * กุ้งขนาดกลาง 50 กรัม
              (ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)
           * หมูสับ 150 กรัม
           * น้ำตาล 1 ช้อนชา
           * รากผักชีสับละเอียด 2 ช้อนชา
           * กระเทียมสับ 2 ช้อนชา
           * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
           * ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำจิ้มบ๊วยหวาน หรือซ๊อสพริกหวาน
           * น้ำมัน 3 ถ้วยตวงสำหรับทอด



แผ่นแป้งสำหรับห่อเกี๊ยว
เกี๊ยวทอด


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ในชามขนาดใหญ่, ใส่กุ้ง, หมูสับ, น้ำตาล, รากผักชี, กระเทียม, น้ำปลา และซิอิ๊วขาว นวดด้วยมือจนกระทั่งส่วนผสมเข้ากันดี
2. นำแผ่นแป้งห่อเกี๊ยวไว้ในอุ้งมือ ขณะที่มืออีกข้างหนึ่งก็ตักส่วนผสม (ในข้อหนึ่ง) ลงบนกลางแผ่นแป้ง จากนั้นจึงพับแผ่นแป้งให้เป็นลักษณะสามเหลี่ยมแล้วจึงปิดขอบแผ่นแป้งด้วยน้ำ หรือไข่แดง
3. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง รอจนน้ำมันร้อนจึงใส่เกี๊่ยวที่ห่อแล้วลงไป ทอดจนกระทั่งเหลืองกรอบ และสุกทั่ว นำออกมาสะเด็ดน้ำมัน
4. จัดเกี๊ยวทอดลงในจาน เสริฟพร้อมน้ำจิ้มบ๊วยหวาน (หรือซ๊อสพริกหวาน) เหมาะเป็นอาหารหรือของว่างทานเล่น

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น