วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

FRIED SHRIMP WITH BASIL LEAVES ผัดกะเพรากุ้ง

FRIED SHRIMP WITH BASIL LEAVES

[ thai food : pad ka-prao koong ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 450 grams medium-sized shrimps, cleaned, shelled and deviened
           * 5 cloves garlic, finely chopped
           * 2 tablespoons vegetable oil
           * 2 teaspoons black soy sauce
* 2 tablespoons fish sauce
* 1 cup fresh holy basil
* 5-10 chillies, chopped and pounded coarsely
* Dash of ground white pepper



thai herb : fresh chili + holy basil leaves
Thai recipe : fried shrimp with basil leaves



     Thai Food Preparations

           1. Heat a wok until the oil is hot, then add garlic and stir until golden and aromatic. Then add shrimp, and continue Stir-frying until shrimp is nearly cooked.
           2. Add chillies and sprinkle black soy sauce over the mixture and stir-fry another 15-20 seconds.
           3.Then add fresh basil leaves and fish sauce to taste. Stir and mix well. Sprinkle with white pepper. Stir and transfer to a serving dish. Serve immediately with hot steamed rice.



สูตรอาหารไทย : ผัดกะเพรากุ้ง

[ FRIED SHRIMP WITH BASIL LEAVES ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


กุ้งผัดใบกะเพรา


           * กุ้งขนาดกลาง 450 กรัม
              (ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)
           * กระเทียมสับ 5 กลีบ
           * น้ำมันพืช 2 ช้อนโต๊ะ
           * ซิอิ๊วดำ 2 ช้อนชา
           * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
           * ใบกะเพรา 1 ถ้วยตวง
           * พริกสับหยาบๆ 5-10 เม็ด
           * พริกไทย


พริก + ใบกะเพรา
กุ้งผัดใบกะเพรา


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง ใส่กระเทียมลงไปผัดจนหอมและเหลือง จากนั้นใส่กุ้งลงไปผัดต่อจนเกือบสุก
2. ใส่พริกและซิอิ๊วดำลงไป ผัดต่อไปอีกสักพัก
3. ใส่ใบกะเพราและปรุงรสด้วยน้ำปลา ผัดจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี เหยาะด้วยพริกไทยนิดหน่อย จึงปิดไฟ ตักใส่จานและเสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น