วันพฤหัสบดีที่ 21 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI SWEET AND SOUR SHRIMP ผัดเปรี้ยวหวานกุ้ง

THAI SWEET AND SOUR SHRIMP

[ thai food : pad preaw wan koong ]

     Thai Recipe Ingredients

              * 2 medium tomatoes, cut into well pieces
              * 1 medium onion, sliced
              * 1 medium cucumber, sliced
              * 1 bell pepper, cut into well pieces
              * 1 tablespoon fish sauce
              * 1 tablespoon sugar
              * 4 cloves garlic, chopped
              * 1 tablespoon white vinegar
              * 1 1/2 tablespoons corn starch diluted in water

 Ingredients for the battered shrimp (or pork):

    * 10 medium shrimps, peeled and deveined
        (or 350 grams pork, cut into well pieces)
    * 1 cup all purpose flour
    * 1 cup cold water
    * 1 egg
    * 1/2 teaspoon salt
    * 1/2 teaspoon white pepper
    * oil for deep frying



thai recipe : sweet and sour pork image
thai food : sweet and sour shrimp image



     Thai Food Preparations


              1. In a bowl, add salt, garlic powder and white pepper to flour. Pour in water and mix in beaten egg until batter is slightly lumpy.
              2. Batter shrimp (or pork) and fry until lightly golden brown. Set aside for the sweet and sour.
              3. Heat oil in a wok and fry the garlic until golen color. Add cucumber, onion and stir until nearly cooked, then add tomatoes. Stir until all cooked.
              4. Add the shrimp (or pork), white vinegar, fish sauce and sugar (add more vinegar, sugar and fish sauce according to your desired taste - the original taste should be a nice balance between sour, salty and sweet taste.)
              5. When it starts to boil, thicken with the diluted corn starch. Served with steamed rice.



สูตรอาหารไทย : ผัดเปรี้ยวหวานกุ้ง

[ THAI SWEET AND SOUR SHRIMP ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม

              * มะเขือเทศ 2 ลูก (หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)
              * หอมใหญ่ 1 ลูก (หั่นเป็นชิ้น)
              * แตงกวา 1 ลูก (หั่นเป็นชิ้น)
              * พริกหยวก 2 ลูก (หั่นเป็นชิ้น)
              * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
              * กระเทียมสับ 4 กลีบ
              * น้ำส้มสายชู 1 ช้อนโต๊ะ
              * แป้งข้าวโพด 1.5 ช้อนโต๊ะ
                 (นำไปผสมกับน้ำ คนให้ละลาย)

    เครื่องปรุง+ส่วนผสม กุ้งทอด (หรือหมูทอด) :

               * กุ้งขนาดกลาง 10 ตัว (ล้างและปอกเปลือก)
                  (หรือ หมู 350 กรัม หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)
               * แป้งอนกประสงค์ 1 ถ้วยตวง
               * น้ำเย็น 1 ถ้วยตวง
               * ไข่ไก่ 1 ฟอง
               * เกลือ 1/2 ช้อนชา
               * พริกไทยป่น 1/2 ช้อนชา
               * น้ำมันสำหรับทอด



ผัดเปรี้ยวหวานหมู
ผัดเปรี้ยวหวานกุ้ง


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ในชามขนาดใหญ่, ผสมเกลือ, กระเทียมและพริกไทยกับแป้งอเนกประสงค์ เทน้ำและไข่ไก่ลงไป ผสมจนเข้ากัน
2. น้ำกุ้ง (หรือหมู) ลงไปชุบแป้งที่เตรียมไว้ และนำไปทอดจนเหลืองกรอบ นำไปวางบนกระดาษซับมันและเตรีึยมไว้สำหรับขั้นตอนต่อไป
3. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งไฟ ใส่กระเทียมลงไปผัดจนเหลือง จากนั้นใส่แตงกวา, หอมใหญ่ และผัดจนเกือบสุกจึงใส่มะเขือเทศลงไปผัด
4. ใส่กุ้งทอด (หรือหมูทอด), น้ำส้มสายชู, น้ำปลา และน้ำตาล รสชาติดั้งเดิมจะีมีรสหวาน, รสเปรี้ยวและรสเค็มพอๆกัน
5. เมื่อส่วนผสมทั้งหมดเริ่มเดือด ใส่น้ำแป้งที่เตรียมไว้ คนเรื่อยๆเพื่อไม่ให้แป้งที่ใส่เกาะตัวเป็นก้อน เสร็จแล้วปิดไฟ และตักใส่จาน เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น