วันจันทร์ที่ 25 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STIR FRIED CRISPY BASIL WITH PORK AND BLACK PRESERVED EGGS ไข่เยี่ยวม้ากะเพรากรอบ

Stir Fried Crispy Basil with Pork and Black Preserved Egg

[ thai food : kai yeaw-ma ka-prao krob ]
           
                Thai Recipe Ingredients

           * 3 - 4 black preserved eggs
           * 100 grams ground pork (or chicken)
           * 1 tablespoon minced garlic
           * 2 tablespoons coarsely chopped chili
           * 1 tablespoon fish sauce
           * 1/2 tablespoon black soy sauce
           * 1/2 tablespoon sugar
           * 1 tablespoon oyster sauce
* 3 red chilies, sliced diagnally
* 1 1/2 cup basil leaves
   (for deep fry 1/2 cup + stir fry 1 cup)
* cooking oil



Thai Food Recipe | Stir Fried Crispy Basil with Pork and Black Preserved Egg
Thai Food Recipe | Stir Fried Crispy Basil with Pork and Black Preserved Egg



     Thai Food Preparations

           1. Heat water in a pot, then add the black preserved eggs. Wait until cooked (10-15 minutes), drain, shell and cut into 4 pieces/egg (quarter).
           2. Heat oil in a wok, add prepared eggs and fry until golen and crispy. Remove and drain. Transfer to a serving plate.
           3. In the same wok, after frying eggs, then add 1/2 cup of basil leaves. Fry until crispy, then remove and drain.
           4. Heat oil in a wok over medium heat (use the leftover oil from frying eggs and basil leaves). Add garlic and stir fry until golden and aromatic. Then add coarsely chopped chili, pork, red chili. and 2 tablespoons of water. Stir fry until the pork is nearly cooked.
           5. Season with oyster sauce, fish sauce, sugar and black soy sauce. Add 1 cup of basil leaves and stir until all ingredients mixed well and the pork is done. Remove from heat.
           6. Pour over the stir fried pork with basil over the fried black preserved egg. Finally sprinkle with the fried crispy basil leaves (step 2). Serve immediately with hot steamed rice.



   สูตรอาหารไทย : ไข่เยี่ยวม้ากะเพรากรอบ

[ STIR FRIED CRISPY BASIL WITH PORK AND BLACK PRESERVED EGGS ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



สูตรอาหารไทย : ไข่เยี่ยวม้ากะเพรากรอบ



           * ไข่เยี่ยวม้า 3-4 ฟอง
           * หมูสับ 100 กรัม (หรือไก่, กุ้งก็ได้)
           * กระเทียมสับละเอียด 1 ช้อนโต๊ะ
           * พริกขี้หนูหั่นหยาบๆ 2 ช้อนโต๊ะ
              (ปรับเพิ่มหรือลดได้ตามความเผ็ดที่ต้องการ)
           * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
           * ซีอิ้วดำ 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาลทราย 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมันหอย 1 ช้อนโต๊ะ
           * พริกแดงหั่นแฉลบ 3 เม็ด
           * ใบกะเพรา 1 1/2 ถ้วยตวง
              (ทอดกรอบ 1/2 ถ้วย + ผัด 1 ถ้วย)
           * น้ำมันพืช (สำหรับทอดและผัด)




สูตรอาหารไทย : ไข่เยี่ยวม้ากะเพรากรอบ
สูตรอาหารไทย : ไข่เยี่ยวม้ากะเพรากรอบ



     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ต้มน้ำจนเดือด จากนั้นนำไข่เยี่ยวไปต้มให้สุกประมาณ 10-15 นาที นำออกมาจากจากน้ำร้อน ทิ้งไว้ให้เย็นแล้วแกะเปลือกออก แบ่งไข่ออกเป็น 4 ส่วนต่อฟอง
2. ตั้งน้ำมันพอสำหรับทอดบนไฟร้อนปานกลาง นำไข่เยี่ยวม้าลงไปทอดจนกรอบ จึงตักขึ้นสะเด็ดน้ำมัน แล้วจึงจัดใส่จานเสริฟเตรียมไว้
3. เมื่อนำไข่เยี่ยวม้าขึ้นมาแล้ว จึงนำใบกะเพรา 1/2 ถ้วยตวงไปทอดในน้ำมันจนกรอบ จึงตักขึ้นมาสะเด็ดน้ำมัน
4. ตักน้ำมันในกระทะออกจนเหลือพอสำหรับผัด เมื่อน้ำมันร้อนได้ที่ก็ใส่กระเทียมลงไปผัดจนเหลืองหอม แล้วจึงใส่พริกขี้หนูลงไปผัดสักพัก จากนั้นใส่หมูสับและพริกแดงหั่นแฉลบลงไปผัด ใส่น้ำเปล่าลงไปนิดหน่อย
5. ปรุงรสด้วยน้ำมันหอย, น้ำปลา,น้ำตาลทรายและซิอิ๊วดำ ผัดจนส่วนผสมเข้ากันทั่วและหมูสุกดี จึงใส่ใบกะเพราส่วนที่เหลือลงไปผัดต่ออีกสักพัก จึงปิดไฟ
6. ตักผัดกะเพราหมูราดลงบนไข่เยี่ยวม้าทอดที่เตรียมไว้ในขั้นตอนที่สอง จากนั้นจึงนำใบกะเพรากรอบ ที่เตรียมไว้ในขั้นตอนที่สามมาโรยหน้า เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น