วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

BOILED PORK WITH LIME หมูมะนาว

BOILED PORK WITH LIME, GARLIC AND CHILI SAUCE

[ thai food : moo ma-nao ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 300 grams pork tenderloin, sliced into well pieces
           * 2 tablespoons minced garlic
           * 5-10 chilies, chopped
           * 1 tablespoon chopped coriander leaves
           * 1 tablespoon soy sauce
           * 2 tablespoons fish sauce
* 300 grams pork tenderloin, sliced into well pieces
* 2 tablespoons minced garlic
* 5-10 chilies, chopped
* 1 tablespoon chopped coriander leaves
* 1 tablespoon soy sauce
* 2 tablespoons fish sauce
* 1 tablespoon sugar
* 3-5 tablespoons lime juice
* 1 chinese kale (peel skin, and slice into well pieces)
* coriander leaves (for garnishing)



thai recipe : fresh lime
thai food : boiled pork with lime, garlic and chili sauce


     Thai Food Preparations

           1. In a medium-sized bowl, prepare sauce by adding minced garlic, chopped chilies, soy sauce, fish sauce, sugar and lime juice. Stir until all ingredients mixed thoroughly. Adjust the taste according to your desire.
           2. Heat water in a pot until boiling. Then add sliced chinese kale and scald it in boiled water for 2 minutes. Remove and drain. Arrange it on a serving plate.
           3. After removing chinese kale, add sliced pork tenderloin. Scald until cooked thoroughly, then remove and drain.
           4. Transfer the cooked pork to the serving plate. Pour prepared sauce over the boiled pork and garnish with coriander leaves. Serve immediately with hot steamed rice.



 สูตรอาหารไทย : หมูมะนาว

[ BOILED PORK WITH LIME, GARLIC AND CHILI SAUCE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



หมูมะนาว



           * เนื้อหมูหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 300 กรัม
           * กระเทียมสับละเอียด 2 ช้อนโต๊ะ
           * พริกขี้หนูซอย 5 - 10 เม็ด (ปรับได้ตามความชอบ)
           * ผักชีหั่น 1 ช้อนโต๊ะ
           * ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมะนาว 3-5 ช้อนโต๊ะ
           * คะน้า 1 ต้น (ปอกเปลือกและหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)
           * ผักชี (สำหรับแต่งอาหาร)



มะนาว
หมูมะนาว



     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. เตรียมทำน้ำราด โดยผสมกระเทียม, พริก, ซิอิ๊วขาว, น้ำปลา, น้ำตาล และน้ำมะนาว คนจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี ปรับรสชาติได้ตามที่ต้องการ
2. นำผักคะน้าไปลวกในน้ำเดือด จนสุกแล้วจึงสะเด็ดน้ำและจัดใส่จานเสริฟไว้
3. หลังจากลวกคะน้าแล้ว ก็นำหมูไปลวกต่อจนสุกทั่ว เสร็จแล้วนำออกมาสะเด็ดน้ำ
4. จัดหมูที่ลวกแล้วใส่จานเสริฟที่จัดผักคะน้าไว้ก่อนหน้านี้ จากนั้นเทน้ำราดลงบนหมู แต่งหน้าด้วยผักชี จากนั้นจึงเสริฟเป็นของทานเล่นหรือกับแกล้มก็ดี

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น