วันพุธที่ 20 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

FRIED CHICKEN WITH BASIL LEAVES ผัดกระเพราไก่

  FRIED CHICKEN WITH BASIL LEAVES

[ thai food : pad ka-prao kai ]

                    Thai Recipe Ingredients


           * 450 grams chicken thighs, cut into bite-size pieces
           * 5 cloves garlic, finely chopped
           * 1/2 cup onion, sliced
           * 2 tablespoons vegetable oil
           * 2 teaspoons black soy sauce
           * 2 tablespoons fish sauce
* 1 cup fresh holy basil
* 7 chillies, chopped and pounded coarsely
* Dash of ground white pepper
Note : You can add more vegetables such as carrot, string bean, baby corn as extra ingredients.



holy basil leaves
fried chicken with basil leaves
  

   Thai Food Preparations

       1. Heat a wok until the oil is hot, then stir in the garlic, and then add        onions. Stir another few seconds before adding the chicken. Continue        Stir-frying until chicken is cooked throughly.

       2. Add chillies and sprinkle black soy sauce over the mixture and stir-        fry another 15-20 seconds.

       3.Then add fresh basil leaves and fish sauce to taste. Stir and mix            well. Sprinkle with white pepper. Stir and transfer to a serving dish.          Normally, Thai people love to eat this dish with steamed rice and fried        egg.


 สูตรอาหารไทย : ผัดกะเพราไก่

[ FRIED CHICKEN WITH BASIL LEAVES ]


     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ผัดกะเพราไก่+ไข่ดาว


          * เนื้อไก่ 450 กรัม (หั่นเป็นชิ้นเล็กๆ พอดีคำ)
          * กระเทียม 5 กลีบ (สับให้ละเอียด)
          * หัวหอมใหญ่ 1/2 ถ้วยตวง (หั่นเป็นชิ้นบางๆ)
          * น้ำมันพืช 2 ช้อนโต๊ะ
          * ซิอิ๊วดำ 2 ช้อนชา
          * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
          * ใบกะเพรา 1 ถ้วยตวง
          * พริก 7 เม็ด (ทุบพอแหลกและสับหยาบๆ)
          * พริกไทยป่น
หมายเหตุ : สามารถใส่ผักอื่นๆลงไปผัดร่วมด้วยเช่น แครอท, ถั่วฝัก, ข้าวโพดอ่อน เป็นต้น



ใบกะเพรา
ผัดกะเพราไก่+ไข่ดาว
  

   วิธีทำทีละขั้นตอน


1. ตั้งน้ำมันในกระทะจนร้อน จากนั้นใส่กระเทียมและผัด 5-10 วินาที ใส่หอมใหญ่ และผัดต่อไปอีกสักพักจนกลิ่นเริ่มหอม ใส่เนื้อไก่ลงต่อและผัดจนเนื้อไก่สุกทั่ว

2. ใส่พริกและซิอิ๊วดำลงไปในกระทะ ผัดต่อไปอีก 15-20 วินาที

3. ปรุงรสด้วยน้ำปลา และใส่ใบกะเพราลงไปในกระทะ ปิดไฟจากนั้นผัดให้กะเพราผสมกับเนื้อไก่่่จนทั่ว ตักใส่จาน ก่อนเสิรฟโรยหน้าด้วยพริกไทย เสิรฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ ในบางครั้งไข่เจียวหรือไข่ดาวมักจะเสิรฟร่วมด้วย

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น