วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI SPICY LIVER SALAD ตับหวาน

THAI SPICY LIVER SALAD

[ thai food : tub wan, ตับหวาน ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 200 grams pork liver (or beef liver)
           * 1 tablespoon ground roasted sticky rice
           * 1 tablespoon ground chili
           * 2 tablespoons lime juice
           * 1 tablespoon fish sauce
* 1 tablespoon chopped scallion
* 1/2 cup mint leaves
* 4 shallots, thinly sliced


thai recipe : thai spicy liver salad, ตับหวาน
thai food : thai spicy liver salad, ตับหวาน


     Thai Food Preparations

           1. Wash the liver in clean water and sliced into well pieces.
           2. Heat water in a pot. Then scald sliced liver until nearly cooked. Remove and drain.
           3. In a medium-sized bowl, add liver, sugar, lime juice, fish sauce, chopped scallion, ground chili, ground roasted sticky rice and shallots. Stir until all ingredients mixed well.
           4. Transfer to a serving plate. Garnish with mint leaves and serve immediately with fresh vegetable (cabbage, cucumber, etc.) and hot steamed rice (or sticky rice).



  สูตรอาหารไทย : ตับหวาน

[ THAI SPICY LIVER SALAD ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ตับหวาน



           * ตับหมู (หรือตับวัว) 200 กรัม
           * ข้าวคั่ว 1 ช้อนโต๊ะ
           * พริกป่น 1 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมะนาว 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
           * ต้นหอมซอย 1 ช้อนโต๊ะ
           * ใบสาระแหน่ 1/2 ถ้วยตวง
           * หอมแดงซอย 4 ลูก



ตับหวาน
ตับหวาน



     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ล้างตับในน้ำจนสะอาด แล้วจึงหั่นเป็นชิ้นบางๆ พอดีคำ
2. ต้มน้ำในหม้อ รอจนน้ำเดือดจึงนำตับไปลวกจนเกือบสุก นำออกมาสะเด็ดน้ำและเตรียมไว้
3. ในชามขนาดกลาง, ใส่ตับที่ลวกแล้ว, น้ำตาล, น้ำมะนาว, น้ำปลา, ต้นหอมซอย, พริกป่น, ข้าวคั่ว และหอมแดง คนจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันทั่ว
4. ตักใส่จาน แต่งหน้าด้วยใบสาระแหน่ เสริฟทันทีพร้อมผักสด (กะหล่ำปลี, แตงกวา, อื่นๆ) จะทานเป็นกับข้าวหรือกับแกล้มก็ดี

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น