วันศุกร์ที่ 22 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI STEWED PORK LEG WITH FIVE SPICES ขาหมูพะโล้

THAI STEWED PORK LEG WITH FIVE SPICES

[ thai food : ka moo pa-lo ]

                   Thai Recipe Ingredients

              * 1 pork leg (if possible choose front leg), 600 grams
              * 100 grams shitake mushroom (or other fresh vegetable)
              * 4 eggs
              * 3 coriander roots
              * 3 tablespoons soy sauce
              * 1 tablespoon black soy sauce
              * 4 tablespoons sugar
              * 1/2 teaspoon five spices powder
              * 3 cloves garlic, crushed
              * 1 teaspoon peppercorn, crushed
              * 1 tablespoon vegetable oil
              * 3 cups water
              * 3 coriander leaves (for garnishing)

Sauce

  * 2 yellow chiles, finely sliced
  * 1 teaspoon coriander roots, chopped
  * 3 tablespoons garlic, finely chopped
  * 1/4 teaspoon salt
  * 2 tablespoons white vinegar



thai recipe : thai stewed pork leg
thai food : thai stewed pork leg with rice


     Thai Food Preparations


       1. Heat water in a pot. Add eggs and wait until cooked. Remove from heat and peel out the egg shells.
      2. Heat water in a big pot. Then add pork leg, garlic, coriander roots, five spices powder, black peppercorns, light soy sauce.
        3. Wait until the water boils again, then add dark soy sauce and shitake mushroom. Let simmer for at least 30 minutes.
     4. Prepare the sauce by pounding all sauce ingredients using mortar and pestle or food processer until all ingredients mixed well. Then add vinegar and stir again, set aside.
        5. After 30 minutes, remove from heat, then cut the pork leg into a well pieces and transfer to a serving plate. Garnish with coriander leaves on top and serve immediately with sauce and steamed rice.



สูตรอาหารไทย : ขาหมูพะโล้

[ THAI STEWED PORK LEG WITH FIVE SPICES ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


              * ขาหมู 1 ขา (ถ้าเป็นไปได้เลือกขาหน้า)
                 น้ำหนักประมาณ 600 กรัม
              * เห็ดหอม 100 กรัม (หรือผักชนิดอื่นก็ได้)
              * ไข่ 4 ฟอง
              * รากผักชี 3 ต้น
              * ซิอิ๊วขาว 3 ช้อนโต๊ะ
              * ซิอิ๊วดำ 1 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำตาล 4 ช้อนโต๊ะ
              * ผงพะโล้ 1/2 ช้อนชา
              * กระเทียมบด 3 กลีบ
              * พริกไทยเม็ดบด 1 ช้อนชา
              * น้ำมันพืช 1 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำเปล่า 3 ถ้วยตวง
              * ผักชีสำหรับแต่งอาหาร

   น้ำจิ้มขาหมู :

               * พริกชี้้ฟ้าเหลืองหั่นละเอียด 2 เม็ด
               * รากผัดชีหั่นละเอียด 1 ช้อนชา
               * กระเทียมสับละเีอียด 3 ช้อนโต๊ะ
               * เกลือ 1/4 ช้อนชา
               * น้ำส้มสายชู 2 ช้อนโต๊ะ



ขาหมูพะโล้
ข้าวขาหมู



     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำไข่ไปต้มในน้ำร้อนจนสุก ปอกเปลือกเตรียมไว้ใช้ในขั้นตอนต่อไป
2. ต้มน้ำในหม้อ เมื่อเดือดแล้วใส่ขาหมู, กระเทียม, รากผักชี, ผงพะโล้, พริกไทย และซิอิ๋วขาว
3. รอจนกระทั่งน้ำในหม้อเดือด จึงใส่ซิอิ๊วดำ, ไข่ต้มและเห็ดหอมลงไป เคี่ยวด้วยไฟอ่อนอย่างน้อน 30 นาที
4. ระหว่างเคี่ยวขาหมู เตรียมทำน้ำจิ้มโดย ใส่ส่วนผสมทั้งหมดลงในครก (หรือเครื่องปั่นไฟฟ้าอเนกประสงค์) โขลกจนทุกอย่างเข้ากันดี จึงใส่น้ำส้มสายชูและคนให้ทุกอย่างเข้ากัน ตักใส่ถ้วยน้ำจิ้มเตรียมไว้
5. หลังจากเคี่ยวขาหมูจนสุกดีแล้วจึงปิดไฟ นำขาหมูไปหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ และจัดเรียงในจาน ราดน้ำลงไปพอท่วม (ถ้าชอบน้ำขาหมู จัดใส่ถ้วยเสริฟแทน) แต่งหน้าด้วยผักชี เสริฟทันทีพร้อมน้ำจิ้มและข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น