วันศุกร์ที่ 22 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI SPICY AND SOUR SEAFOOD SOUP โป๊ะแตกทะเล

THAI SPICY AND SOUR SEAFOOD SOUP

[ thai food : tom yum po-tak ta-lay ]

                   Thai Recipe Ingredients

              * 100 grams green mussel, cleaned
              * 100 grams crab, chopped into small pieces
              * 80 grams red sea bass , sliced
              * 80 grams squid, scored and sliced
              * 80 grams medium-sized shrimps, cleaned, shelled and deviened
              * 1/4 cup mushrooms, peel black skin and cut in half
              * 2 tablespoons galangal, sliced
   * 2 tablespoons fish sauce
   * 3 tablespoons lime juice
   * 5-10 chillies, crushed
   * 2 lemomgrass, sliced 2 inch long and crushed
   * 3 kaffir lime leaves, shredded
   * 1/2 cup basil leaves
   * 2 cup vegetable stock or water
   * coriander leaves (for garnishing)



thai food : green mussel
thai food : thai spicy and sour seafood soup


     Thai Food Preparations

              1. Heat vegetable stock or water in a big pot. Wait until boiling, add lemongrass, galangal and kaffir lime leaves then wait for another 5 minutes.
              2. Add green mussel, crab, red sea bass, squid, shrimps and mushrooms in the boiling water for 4 minutes or until all ingredients cooked.
              3. Add basil and fish sauce, lime juice, crushed chilies. Remove from heat and transfer to a serving bowl. Garnish with coriander leaves and serve immediately with hot steamed rice.


สูตรอาหารไทย : โป๊ะแตกทะเล

[ THAI SPICY AND SOUR SEAFOOD SOUP ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม

              * หอยแมลงภู่ 100 กรัม (ล้างทำความสะอาด)
              * ปู 100 กรัม (ทำความสะอาดและหั่นเป็นชิ้น)
              * เนื้อปลาหั่นเป็นชิ้น 80 กรัม
              * ปลาหมึก 80 กรัม (หั่นเป็นชิ้น)
              * กุ้ง 80 กรัม (ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)
              * เห็ดหั่นเป็นชิ้น 1/4 ถ้วยตวง
              * ข่าหั่นเป็นชิ้น 2 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ
              * พริกทุบพอแหลก 5-10 เม็ด (แล้วแต่ความเผ็ดที่ต้องการ)
              * ตะไคร้ 2 ต้น (หั่นเป็นชิ้นยาวประมาณ 2 นิ้วและทุบ)
              * ใบมะกรูด 3 ใบ (ฉีกเป็นชิ้นๆ)
              * ใบโหระพา 1/2 ถ้วยตวง
              * น้ำเปล่า 2 ถ้วยตวง (หรือน้ำซุปผัก)
              * ผักชี (สำหรับแต่งอาหาร)



หอยแมลงภู่
โป๊ะแตกทะเล


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ตั้งน้ำ (หรือน้ำซุปผัก) ในหม้อ รอจนเดือดจึงใส่ ตะไคร้, ข่า และใบมะกรูด ต้มต่อไปประมาณ 5 นาที
2. ใส่หอยแมลงภู่, เนื้อปู, ปลา, ปลาหมึก, กุ้งและเห็ดลงไปในหม้อ ต้มต่อไปอีกประมาณ 4 นาทีหรือจนกระทั่งเนื้อสัตว์ที่ใส่ลงไปสุก
3. ใส่ใบโหระพา และปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำมะนาวและ พริก เมื่อได้รสชาติที่ต้องการแล้วจึงตักใส่ถ้วย โรยหน้าด้วยผักชีและเสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น