วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STEAMED FISH WITH LIME, GARLIC AND CHILI SAUCE ปลานึ่งพริกมะนาว

STEAMED FISH WITH LIME, GARLIC AND CHILI SAUCE

[ thai food : pla neung prik ma-nao ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 1 fish (any meaty white fish) weight 400-500 grams
           * 2 scallions, cut into 1" long
           * 3-5 chilies, chopped
           * 6 cloves garlic, chopped
           * 2 tablespoons fish sauce
* 4 tablespoons lime juice
* 1/2 cup chicken stock
* coriander leaves (for garnishing)



thai recipe : steamed fish with lime, garlic and chili sauce
thai recipe : steamed fish with lime, garlic and chili sauce



     Thai Food Preparations

           1. Clean and score the fish at an angle all the way to the bones on both sides to help it cook faster. Set fish on a heat-proof plate which is able to put in a steamer.
           2. Heat water in a steamer until boiling. Then put the prepared fish in the steamer and leave it for 10-15 minutes.
           3. In a medium-sized bowl, add chicken stock, chilies, garlic, fish sauce and scallions. Stir until mixed well.
           4. Remove the steamed fish from the steamer, then pour the prepared sauce over the fish and garnish with coriander leaves. Serve immediately with hot steamed rice.


สูตรอาหารไทย : ปลานึ่งพริกมะนาว

[ STEAMED FISH WITH LIME, GARLIC AND CHILI SAUCE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ปลาราดพริกมะนาว



           * ปลาหนึ่งตัว 400-500 กรัม
              (ปลากระพง, ปลาทับทิม, อื่นๆ หรือจะใช้เนื้อปลาก็ได้)
           * ต้นหอม 2 ต้น (หั่นความยาวประมาณ 1 นิ้ว)
           * พริกขี้หนูซอย 3 - 5 เม็ด
           * กระเทียมสับ 6 กลีบ
           * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมะนาว 4 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำซุป 1/2 ถ้วยตวง
           * ผักชี (สำหรับแต่งหน้าอาหาร)



ปลาราดพริกมะนาว
ปลาราดพริกมะนาว


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ทำความสะอาดและบั้งตัวปลาจนถึงกระดูก (บั้งทั้งสองข้าง) เพื่อช่วยให้เนื้อปลาสุกเร็วและสุกทั่วทั้งตัว จากนั้นนำปลาไปใส่จานชนิดทนความร้อน (จานแก้วหรือจานเซรามิก) แล้วนำไปไว้ในหม้อนึ่ง
2. ใส่น้ำสะอาดลงในหม้อนึ่งและนำไปตั้งไฟ รอจนน้ำเดือดจึงนำปลาไปใส่ในหม้อนึ่ง ทิ้งไว้ 10 - 15 นาที (ต้องรอจนน้ำเืดือดแล้วค่อยนำปลาไปนึ่ง เพื่อไม่ให้มีกลิ่นคาวปลา)
3. ในชามขนาดกลาง, ใส่น้ำซุป, พริก, กระเทียม, น้ำปลา และ ต้นหอมลงไป คนจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันทั่ว
4. นำปลาออกจากหม้อนึ่ง และราดด้วยน้ำปรุงรสที่ทำในขั้นตอนที่สามลงไป แต่งหน้าด้วยผักชี เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น