วันศุกร์ที่ 22 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI SPICY MIXED VEGETABLE SOUP WITH PRAWNS แกงเลียงกุ้งสด

THAI SPICY MIXED VEGETABLE SOUP WITH PRAWNS

[ thai food : kang liang koong sod ]

                   Thai Recipe Ingredients

              * 350 grams prawns, cleaned, shelled, and deveined
              * 1 cup babycorn, sliced
              * 1 cup any fresh vegetables, cut into well pieces
              * 1/2 cup sweet basil leaves
              * 4 cups vegetable stock or water

Ingredients : Spice Mixture

  * 12 pepper corns
  * 12 shallots
  * 1 tablespoon shrimp paste
  * 1/2 cup dried shrimp
  * 2 tablespoon fish sauce



thai herb : sweet basil
thai food : spicy mixed vegetable soup with prawns



     Thai Food Preparations

              1. Grind all spice mixture ingredients in a mortar and pound until mixed thoroughly (or using food processor).
              2. Heat vegetable stock or water in a pot, then add spice mixture and keep stirring it.
              3. When the soup boils again, add fish sauce. Wait for another 20 seconds, then add prawns, vegetables.
              4. When vegetables are cooked thoroughly, taste and add fish sauce or salt as desired, then remove from heat.
              5. Transfer to a serving bowl and serve immediately with hot steamed rice.



 สูตรอาหารไทย : แกงเลียงกุ้งสด

[ THAI SPICY MIXED VEGETABLE SOUP WITH PRAWNS ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



แกงเลียงกุ้งสด



              * กุ้งขนาดกลาง 350 กรัม
                 (ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)
              * ข้าวโพดอ่อนหั่น 1 ถ้วยตวง
              * ผักสดอื่นๆ หั่น 1 ถ้วยตวง
              * ใบแมงลัก 1/2 ถ้วยตวง
              * น้ำเปล่า 4 ถ้วยตวง (หรือน้ำซุปผัก)

    ส่วนผสมน้ำพริกแกงเลียง :
               * พริกไทยเม็ด 12 เม็ด
               * หอมแดง 12 ลูก
               * กะปิ 1 ช้อนโต๊ะ
               * กุ้งแห้ง 1/2 ถ้วยตวง
               * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ



ใบแมงลัก
แกงเลียงกุ้งสด



     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำส่วนผสมน้ำพริกแกงเลียงไปโขลกให้เข้ากันโดยใช้ครก หรืออาจใช้เครื่องปั่นอเนกประสงค์แทนก็ได้
2. ต้มน้ำ (หรือน้ำซุปผัก) ในหม้อ ใส่น้ำพริกแกงเลียงลงไป (่ทำในขั้นตอนที่หนึ่ง) คนเรื่อยๆให้เครื่องแกงละลาย
3. เมื่อน้ำซุปเดือด ปรุงรสด้วยน้ำปลา รอสักพักจึงใส่กุ้งและผักสดลงไป
4. เมื่อกุ้งและผักสุกดีแล้ว ถ้าต้องการปรุงรสเพิ่มสามารถปรับได้ตามที่ต้องการ เสร็จแล้วปิดไฟ
5. ตักใส่ถ้วย และเสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อน
หมายเหตุ : แกงเลียงเป็นอาหารที่นิยมและดีอย่างมากสำหรับคุณแม่ที่เพิ่งคลอดลูก เพราะจะช่วยให้ร่างกายคุณแม่ผลิตน้ำนมได้มากขึ้น

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น