วันจันทร์ที่ 25 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

CHICKEN TOM YUM ต้มยำไก่

Spicy Soup with Chicken and Lemongrass

[ thai food : tom yum kai ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 350 grams chicken, cut into well pieces
           * 2 stalk of lemongrass (lightly pounded and cut into 2" long)
           * 3 kaffir lime leaves
           * 5 small pieces of galangal
           * 10 mushrooms, cleaned and cut into well pieces
           * 5 tomatoes
           * 5 fresh chilies, smashed
           * 2 dried chilies
* 2 tablespoons garlic, smashed
* 2 tablespoons red shallots, smashed
* 3 tablespoons lime juice
* 2 tablespoons fish sauce
* 3 cups chicken stock (or water)
* coriander leaves (for garnishing)



Thai Food Recipe | Spicy Soup with Chicken and Lemongrass
Thai Food Recipe | Spicy Soup with Chicken and Lemongrass


     Thai Food Preparations

           1. Heat chicken stock (or water) in a pot over medium heat. Add garlic, red shallot, lemongrass, galangal and kaffir lime leaves. Wait until boiling, then add chicken.
           2. Wait until the chicken is nearly cooked, then add mushroom and tomatoes. Stir until all ingredients mixed well and chicken is done. Remove from heat.
           4. Season with fish sauce, lime juice and fresh chili. Transfer to a serving bowl. Garnish on top with coriander leaves and dried chili. Serve immediately with hot steamed rice.



    สูตรอาหารไทย : ต้มยำไก่

[ CHICKEN TOM YUM ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



สูตรอาหารไทย : ต้มยำไก่



           * เนื้อไก่ 350 กรัม
           * ตะไคร้ 2 ต้น (หั่นเแฉลบป็นชิ้นยาวประมาณ 3 ซม.)
           * ใบมะกรูด 3 ใบ
           * ข่าหั่นเป็นแว่นๆ 5 แว่น
           * เห็ดฟาง 10 อัน
           * มะเขือเทศหั่นครึ่ง 5 ลูก
           * พริกขี้หนูทุบพอแหลก 5 เม็ด (ปรับเพิ่ม/ลดได้)
           * พริกแห้ง 2 เม็ด
           * กระเทียมทุบพอแหลก 2 ช้อนโต๊ะ
           * หอมแดงทุบพอแหลก 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำซุปไก่ 3 ถ้วยตวง (หรือใช้น้ำเปล่าแทนก็ได้)
           * ผักชีสำหรับแต่งหน้า



สูตรอาหารไทย : ต้มยำไก่
สูตรอาหารไทย : ต้มยำไก่



     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ล้างทำความสะอาดเนื้อไก่ และหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ สะเด็ดน้ำให้แห้ง (ถ้าไม่ชอบมัน สามารถลอกหนังออกได้) เสร็จแล้วนำเห็ดฟางไปล้างให้สะอาด หั่นเป็น 4 ส่วนและนำไปผึ่งให้แห้ง
2. นำน้ำซุปไก่ (หรือน้ำเปล่า) ไปต้มในหม้อ จากนั้นใส่กระเทียม, หอมแดง, ตะไคร้, ข่าและใบมะกรูดลงไป รอจนน้ำเดือดจึงใส่ไก่ลงไป
3. รอจนไก่เกือบสุก จึงใส่เห็ดและมะเขือเทศที่หั่นไว้ ต้มต่อไปจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากัน เมื่อเนื้อไก่สุกจึงปิดไฟ
4. นำหม้อออกมาจากเตา ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำมะนาว และพริกขี้หนู เมื่อปรุงรสเสร็จตักเสริฟในถ้วย ตกแต่งด้วยผักชีและพริกแห้ง เสริฟทันทีพร้อมด้วยข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น