วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI SHRIMP SPICY SALAD พล่ากุ้ง

THAI SHRIMP SPICY SALAD

[ thai food : plah koong ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 400 grams medium-sized shrimps, cleaned, shelled and deviened
           * 2 lemongrasses, finely sliced
           * 1 onion, sliced
           * 2 spring onions, sliced
           * 1 tablespoon chopped coriander
           * 2 kaffir lime leaves, finely sliced
           * 10 mint leaves
* 5-10 chilies, chopped
* 2 tablespoons roasted chili paste
* 3 tablespoons lime juice
* 2 tablespoons fish sauce
* 1 teaspoon sugar



thai recipe : fresh shrimp
thai food : thai shrimp spicy salad



     Thai Food Preparations

           1. Heat water in a pot until boiling. Then scald the shrimps in boiled water for just a short time. Remove and drain. 
           2. In a small bowl, prepare the sauce by adding lime juice, fish sauce, sugar and roasted chili paste. Stir until all ingredients mixed well.
           3. In a big bowl, add the shrimps, prepared sauce, lemongrass, onion, chili, spring onion, coriander, kaffir lime leaves and mint leaves. Stir until all ingredients mixed well.
           4. Transfer to a serving plate. Garnish with coriander leaves and serve immediately.


   สูตรอาหารไทย : พล่ากุ้ง

[ THAI SHRIMP SPICY SALAD ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



พล่ากุ้ง



           * กุ้งขนาดกลาง 400 กรัม (ทำความสะอาดและปอกเปลือก)
           * ตะไคร้ซอย 2 ต้น
           * หัวหอมใหญ่หั่น 1 ลูก
           * ต้นหอมซอย 2 ต้น
           * ผักชีหั่น 1 ช้อนโต๊ะ
           * ใบมะกรูดซอย 2 ใบ
           * ใบสาระแหน่ 10 ใบ
           * พริกขี้หนูซอย 5-10 เม็ด (ปรับได้ตามความชอบ)
           * น้ำพริกเผา 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนชา



กุ้งสด
พล่ากุ้ง


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำกุ้งไปลวกในน้ำเดือด จนเกือบสุก จึงนำออกมาสะเด็ดน้ำให้แห้ง 
2. ทำน้ำปรุงรสโดยผสม น้ำมะนาว, น้ำปลา, น้ำตาล และน้ำพริกเผาเข้าด้วยกันในถ้วยขนาดกลาง คนจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันดี
3. ในชามขนาดใหญ่ ใส่กุ้ง, น้ำปรุงรส (ทำในขั้นตอนที่สอง), หอมใหญ่, ตะไคร้, พริก, ต้นหอม, ผักชี, ใบมะกรูด และใบสาระแหน่ คนจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันดี
4. ตักใส่จานเสริฟ แต่งหน้าด้วยผักชีและเสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ หรือเป็นกับแกล้มของทานเล่นก็ดี

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น