วันพฤหัสบดีที่ 21 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI NOODLE WITH PORK IN GRAVY ราดหน้าหมู

THAI NOODLE WITH PORK IN GRAVY

[ thai food : raad na moo ]

                        Thai Recipe Ingredients

           * 1/2 cup wide rice noodle
           * 300 grams pork, sliced thinly (shrimp or chicken)
           * 2 heads of broccoli, cut into well pieces
           * 4 cloves garlic, chopped
           * 3/4 cup chicken stock (or water)
           * 2 tablespoons corn starch
* 3 tablespoons sweet black soy sauce
* 1 tablespoon preserved black beans, lightly rinsed
* 1/2 tablespoon sugar
* 2 tablespoons fish sauce
* 1 teaspoon white pepper


thai recipe : fried noodles with sweet black soy sauce
thai food : thai noodle and shrimp with thicken soup


     Thai Food Preparations

            1. If you do not use fresh noodle, you need to pre-soak dried rice noodle in warm water for at least an hour. Drain well before use.
            2. Add pork, fish sauce (1 tablespoon) and white pepper, and corn starch, stir until mixed well. Let marinate for 30 minutes. 
            3. Heat oil in a wok over medium heat, add noodle and stir it. Then, pour in thick sweet black soy sauce. Stir thoroughly to coat noodles, remove and set aside on serving plates.
            4. Heat oil in a wok, add garlic and stir until aromatic. Then add pork and keep stirring until nearly cooked, add broccoli.
            5. Stir until the broccoli is cooked, then pour in the chicken stock and add black bean sauce.
            6. Wait until the soup is boiling, then slowly add corn starch solution. Stir until thicken. Add sugar and fish sauce according to your desired taste.
            7. Pour the thicken soup over prepared noodles and server immediately.


สูตรอาหารไทย : ราดหน้าหมู

[ THAI NOODLE WITH PORK IN GRAVY ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ราดหน้ากุ้ง



              * เส้นก๋วยเตี๋ยว (ใหญ่) 1/2 ถ้วยตวง
              * เนื้อหมูหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 300 กรัม
                (สามารถใช้กุ้งหรือไก่แทนได้)
              * ผักคะน้า 2 ต้น (หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)
              * กระเทียมสับละเอียด 4 กลีบ
              * น้ำซุปไก่ 3/4 ถ้วยตวง (หรือน้ำเปล่า)
              * แป้งข้าวโพด 2 ช้อนโต๊ะ
              * ซิอิ๊วดำหวาน 3 ช้อนโต๊ะ
              * เต้าเจี๊ยว 1 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำตาล 1/2 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
              * พริกไทยป่น 1 ช้อนชา


เส้นก๋วยเตี๋ยว
ราดหน้ากุ้ง


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ถ้าใช้เส้นก๋วยเตี๋ยวแบบแห้ง ต้องนำไปแช่ในน้ำอุ่นประมาณหนึ่งชั่วโมงก่อนใช้ แล้วจึงนำไปสะเด็ดน้ำ
2. ผสมเนื้อหมู, น้ำปลา (1 ช้อนโต๊ะ) , พริกไทย และแป้งข้าวโพด (1 ช้อนโต๊ะ) เข้าด้วยกัน หมักไว้อย่างน้อย 30 นาที 
3. ตั้งน้ำมันในกระทะด้วยไฟร้อนปานกลาง ใส่เส้นก๋วยเตี๋ยวลงไปผัด เติมซิอิ๊วดำหวาน ผัดจนเส้นก๋วยเตี๋ยวและซิอิ๊วดำเข้ากันทั่วจึงปิดไฟ และนำเส้นออกมาใส่จานเตรียมไว้
4. ใส่น้ำมันในกระทะและนำไปตั้งไฟ เติมกระเทียมและผัดจนหอม ใส่หมูและผัดต่อจนเกือบสุกจึงใส่คะน้าลงไป
5. ผัดจนคะน้าสุก ใส่น้ำซุปไก่และเต้าเจี๊ยวลงไป
6. รอจนกระทั่งน้ำเริ่มเดือด จึงใส่น้ำแป้ง (นำแป้งข้าวโพด 1 ช้อนโต๊ะไปผสมกับน้ำ คนให้ละลายดี) ระหว่างใส่น้ำแป้งต้องคนอย่างต่อเนื่อง จนน้ำซุปเริ่มข้น ปรุงรสด้วยน้ำตาลและน้ำปลา ปิดไฟ 
7. ราดน้ำซุปบนเส้นก๋วยเตี๋ยวที่จัดใส่จานไว้แล้ว เสริฟทันทีขณะที่ยังร้อนพร้อมเครื่องปรุง (พวงพริก)

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น