วันจันทร์ที่ 25 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STIR FRIED CHINESE KALE WITH SALTED FISH คะน้าปลาเค็ม

Stir Fried Chinese Kale with Salted Fish

[ thai food : pad ka-na pla kem ]

                          Thai Recipe Ingredients

                      * 50 grams salted fish
                      * 4-6 chinese kales
                      * 1 tablespoon minced garlic
                      * 1/2 cup red chili, sliced diagnally
                      * 1 tablespoon fish sauce
                      * 1 tablespoon soy sauce
           * 2 tablespoons oyster sauce
           * 1 teaspoon sugar
           * powder pepper (sprinkle before serving)
           * cooking oil



Stir Fried Chinese Kale with Salted Fish
Stir Fried Chinese Kale with Salted Fish



     Thai Food Preparations

            1. Wash chinese kale in clean water. Drain and cut dianally into well pieces.
            2. Heat oil in a wok over medium heat. Add salted fish, and fry until done.
            3. Add minced garlic, stir fry until golden and aromatic. Add chinese kale and red chili. Season with fish sauce, soy sauce, oyster sauce and sugar. Turn up to high heat, add 2 tablespoons of water. Stir quickly until all ingredients mixed well. Remove from heat.
            4. Transfer to a serving plate. Sprinkle with powder pepper and serve immediately with hot steamed rice.

   สูตรอาหารไทย : คะน้าปลาเค็ม

[ STIR FRIED CHINESE KALE WITH SALTED FISH ]
     เครื่องปรุง + ส่วนผสม

สูตรอาหารไทย : คะน้าปลาเค็ม


            * เนื้อปลาเค็ม 50 กรัม
              (ปรับเพิ่มหรือลดตามความเค็มของปลา)
            * ผักคะน้า 4 - 6 ต้น
            * กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ
            * พริกชี้ฟ้าแดงหั่นเฉียง 1/2 ถ้วยตวง
            * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ (ถ้าปลาเค็มมากอาจไม่ต้องใส่ก็ได้)
            * ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
            * ซ๊อสหอยนางรม 2 ช้อนโต๊ะ
            * น้ำตาล 1 ช้อนชา
            * พริกไทย (เหยาะนิดหน่อยบนอาหารก่อนเสริฟ)
            * น้ำมันพืช

สูตรอาหารไทย : คะน้าปลาเค็ม
สูตรอาหารไทย : คะน้าปลาเค็ม

     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ล้างผักคะน้าให้สะอาด เด็ดใบแก่ออก หั่นแฉลบเป็นชิ้นๆ ถ้าก้านคะน้าใหญ่มากก็หั่นครึ่งก่อนหั่นแฉลบ
2. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง จากนั้นน้ำปลาเค็มลงไปทอดจนสุก
3. เมื่อปลาเค็มสุกดีแล้ว ใส่กระเทียมผัดพอเหลืองหอม จากนั้นจึงใส่ผักคะน้าและพริกชี้ฟ้าลงไปผัดต่อ ปรุงรสด้วยน้ำปลา, ซิอิ๊วขาว, ซ๊อสหอยนางรม และน้ำตาล เร่งไฟแรงขึ้นใส่น้ำเปล่าลงไปนิดหน่อย ผัดอย่างรวดเร็วจนผักสุกดีจึงปิดไฟ (หมายเหตุ : ระวังรสเค็มเกินไป ถ้าปลาเค็มมาก น้ำปลา, ซิอิ๊วขาวและซ๊อสหอยนางรมอาจปรับลดได้ เพื่อรสชาตที่กลมกล่อม)
4. ตักใส่จาน โรยหน้าด้วยพริกไทยนิดหน่อย เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น