วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STIR FRIED TOFU AND PORK WITH BLACK BEAN SAUCE ผัดเต้าซี่เต้าหู้หมูสับ

STIR FRIED TOFU AND PORK WITH BLACK BEAN SAUCE

[ thai food : pad tao-si tao-hoo moo-sub ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 250 grams tofu, finely cubed
           * 300 grams ground pork
           * 1 tablespoon garlic, finely chopped
           * 1 tablespoon ginger, finely chopped
           * 1/2 onion, finely chopped
           * 2 tablespoons black bean sauce with chili
           * 1 tablespoon soy sauce
* 1 teapoon sesame oil
* 2 tablespoons scallion, finely chopped
* 1/2 tablespoon cooking wine
* 1 teaspoon sugar
* 1/3 cup tapioca flour, dissolved in water
* 1/2 teaspoon pepper powder
* 1 cup water



thai recipe : tofu
thai food : stir fried tofu and pork with black bean sauce


     Thai Food Preparations

              1. Heat oil in a wok until hot, then add garlic, onion and ginger. Stir fry until fragrant and cooked.
               2. Add ground pork and stir until nearly cooked. Then add black bean sauce, soy sauce, sugar, pepper powder and water.
           3. Stir until the pork is cooked. Then add the tofu and stir carefully (not to break the tofu) until all ingredients mixed well.
             4. Pour the flour water into the wok and stir quickly for 20-30 seconds. Finally, add scallion, sesame oil, and cooking wine. Stir until all mixed well.
           5. Transfer to a serving dish and serve immediately with hot steamed rice.



      สูตรอาหารไทย : ผัดเต้าซี่เต้าหู้หมูสับ

[ STIR FRIED TOFU AND PORK WITH BLACK BEAN SAUCE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม

            กรัม (หั่นเป็นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า)
           * หมูสับ 300 กรัม
           * กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ
           * ขิงสับละเอียด 1 ช้อนโต๊ะ
           * หอมใหญ่สับละเอียด 1/2 ลูก
           * เต้าซี่แบบเผ็ด 2 ช้อนโต๊ะ
           * ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมันงา 1 ช้อนชา
           * ต้นหอมซอยละเอียด 2 ช้อนโต๊ะ
           * เหล้าจีนสำหรับทำอาหาร 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนชา
           * แป้งมัน 1/3 ถ้วยตวง (ผสมน้ำและคนให้ละลาย)
           * พริกไทยป่น 1/2 ช้อนชา
           * น้ำเปล่า 1 ถ้วยตวง



เต้าหู้
ผัดเต้าซี่เต้าหู้หมูสับ


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ตั้งน้ำมันในกระทะบนไฟร้อนปานกลาง จากนั้นใส่กระเทียม, หอมใหญ่และขิงลงไป ผัดจนหอมและเหลือง
2. ใส่หมูสับลงไปผัดจนเกือบสุก จึงปรุงรสด้วยเต้าซี่, ซิอิ๊วขาว, น้ำตาล, พริกไทยและน้ำเปล่า
3. ผัดจนหมูสุกทั่ว จึงใส่เต้าหู้ลงไปผัด ระวังอย่าทำให้เต้าหู้เละเพราะจะทำให้ไม่น่าทาน ผัดจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี
4. เทน้ำแป้งที่เตรีียมไว้ลงไปผัดในกระทะ คนต่อเนื่องเพื่อไม่ให้แป้งเกาะตัวเป็นก้อน จากนั้นจึงใส่ต้นหอม, น้ำมันงา และเหล้าจีนลงไป คนจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี
5. ตักใส่จานและเสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น