วันศุกร์ที่ 22 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI PINEAPPLE FRIED RICE ข้าวผัดสัปปะรด

THAI PINEAPPLE FRIED RICE

[ thai food : kao pad sup-pa-rod ]

                   Thai Recipe Ingredients

              * 250 grams small shrimp peeled and deveined
              * 100 grams cooked ham, diced (chicken breast can also be                      used instead)
              * 1 fresh pineapple
              * 2 cup cold steamed rice
              * 1 teaspoon finely chopped garlic
              * 1 onions, sliced
              * 1/2 carrot, sliced
  * 1/4 cup peas
  * 1 teaspoon salt
  * 1 teaspoon sugar
  * 1 teaspoon white pepper
  * 2 tablespoons soy sauce
  * fried cashew nuts (for garnishing)
  * cooking oil



thai fruit : pineapple
thai food : thai pineapple fried rice



     Thai Food Preparations

              1. Cut the pineapple in half length ways, then cut and scoop out the flesh. Chop into small pieces (need 1/2 cup, keep the rest for other dishes or desserts), discarding core, and set aside.
              2. Heat oil in a wok over medium heat, add the garlic stir until golden brown. Add the shrimp and stirring occasionally until nearly cooked.
              3. Add carrot and onion, stirring until the carrot is cooked. Then add rice, cooked ham, salt, sugar, white pepper, pea, soy sauce and fresh pineapple.
              4. Stir until all ingredients mixed well (about 2-3 minutes). Remove from heat, transfer fried rice into hollowed-out pineapple halves. Garnish on top with fried cashewnuts and serve immediately.



สูตรอาหารไทย : ข้าวผัดสัปปะรด

[ THAI PINEAPPLE FRIED RICE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ข้าวผัดสัปปะรด



              * กุ้งสด 250 กรัม (ล้างและปอกเปลือก)
              * หมูแฮม 100 กรัม (หรือใช้เนื้ออกไก่ แทนได้)
              * สัปปะรด 1 ลูก
              * ข้าวสวย 2 ถ้วยตวง
              * กระเทียมสับละเอียด 1 ช้อนชา
              * แครอทหั่น 1/2 ลูก
              * หอมใหญ่หั่น 1 ลูก
              * เกลือ 1 ช้อนชา
              * น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
              * พริกไทย 1 ช้อนชา
              * ซิอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ
              * เม็ดมะม่วงหิมพานต์คั่ว, หมูหยองสำหรับแต่งหน้าข้าวผัด
              * น้ำมันพืช



สัปปะรด
ข้าวผัดสัปปะรด



     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ผ่าสัปปะรดออกเป็นสองครึ่ง (หั่นครึ่ง) ตักเอาเนื้อสัปปะรดออก เอาเนื้อสัปปะรดไปหั่นเป็นชิ้นเล็ก (ต้องการสัปปะรด 1/2 ถ้วยตวงสำหรับทำข้าวผัด สัปปะรดส่วนที่เหลือสามารถใช้เสริฟเป็นของว่างได้) เปลือกที่เหลือหลังจากเอาเนื้อสัปปะรดออกไปล้วนั้น เก็บไว้เพื่อใส่ข้าวผัดเพื่อเสริฟต่อไป
2. ใส่น้ำมันลงในกระทะ และนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง ใส่กระเทียมลงไปผัดจนหอม จากนั้นใส่กุ้งลงไปผัดจนเกือบสุก (ถ้าไม่ใช้แฮม และเืลือกจะใช้เนื้อไก่แทน หลังจากเจียวกระเทียมจนเหลืองแล้วก็ให้ใส่เนื้อไก่ลงไปผัดก่อน เมื่อไก่ใกล้สุกจึงค่อยใส่เนื้อกุ้งลงไปผัด)
3. ใส่แครอทและหอมใหญ่ลงไปผัดจนสุก จึงใส่ข้าวสวย, หมูแฮม (กรณีที่ใช้หมูแฮม ไม่ใช้เนื้อไก่), เกลือ, น้ำตาล, พริกไทย, ซิอิ๊วขาวและเนื้อสัปปะรดลงไปผัด
4. ผัดจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันดี จึงปิดไฟ ตักข้าวผัดใส่ลงไปในเปลือกสัปปะรด (ที่เตรียมไว้ในขั้นตอนที่หนึ่ง) โรยหน้าด้วยหมูหยองและเม็ดมะม่วงหิมพานต์คั่ว เสริฟทันทีขณะที่ยังร้อน

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น