วันศุกร์ที่ 22 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STIR-FRIED SQUID WITH SALTED EGG YOLK ปลาหมึกผัดไข่เค็ม

STIR-FRIED SQUID WITH SALTED EGG YOLK

[ thai food : pla meuk pad kai kem ]

                   Thai Recipe Ingredients

              * 350 gram squid, cleaned and cut into well pieces
              * 3 egg yolks of salted egg, coarsely chopped and mix with                       1/4  cup of water, stir until mixed well [egg yolk sauce]
              * 1 spring onion, cut into 1" length
              * 1 red chili, cut diagnally
              * 5 garlic cloves, minced
              * 2 tablespoons oyster sauce
  * 1/2 tablespoon fish sauce
  * 1/2 tablespoon soy sauce
  * 1 teaspoon sugar
  * 1 tablespoon roasted chili paste
  * 1/4 teaspoon pepper powder
  * cooking oil



thai recipe : fresh squid
thai food : stir-fried squid with salted egg yolk


     Thai Food Preparations

              1. Heat water in a pot unitl boiling, then add squid and wait until nearly cooked. Remove and drain.
              2. Heat oil in a wok over medium heat. Add garlic and stir fry until golden. Then add spring onions and squid.
              3. Stir fry for 30 seconds and add oyster sauce, soy sauce, fish sauce, sugar, roasted chill paste, pepper powder and egg yolk sauce.
              4. Stir fry until all ingredients mixed well, then add half of sliced red chili and stir for another 10 seconds.
              5. Transfer to a serving dish. Garnish with sliced red chili and serve immediately with hot steamed rice.


สูตรอาหารไทย : ปลาหมึกผัดไข่เค็ม

[ STIR-FRIED SQUID WITH SALTED EGG YOLK ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม

              * ปลาหมึก 350 กรัม (ทำความสะอาดและหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)
              * ไข่เค็ม 3 ฟอง (ใช้เฉพาะไข่แดง
                 โดยนำไปบดและผสมกับน้ำ 1/4 ถ้วยตวง คนจนผสมกันดี)
              * ต้นหอม 1 ต้น (หั่นยาวหนึ่งนิ้ว)
              * พริกชี้ฟ้าหั่นตามยาว 1 เม็ด
              * กระเทียมสับละเอียด 5 กลีบ
              * ซ๊อสหอยนางรม 2 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำปลา 1/2 ช้อนโต๊ะ
              * ซิอิ๋วขาว 1/2 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำตาล 1 ช้อนชา
              * น้ำพริกเผา 1 ช้อนโต๊ะ
              * พริกไทย 1/4 ช้อนชา
              * น้ำมันพืช


ปลาหมึก
ปลาหมึกผัดไข่เค็ม

     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำเนื้อปลาหมึกที่หั่นไว้แล้วไปลวกในน้ำร้อนจนเกือบสุก นำออกมาสะเด็ดน้ำเตรียมไว้ผัด
2. ใส่น้ำมันลงในกระทะ และนำไปตั้งไฟร้อนปานแลาง ใส่กระเทียมลงไปจนเหลือง ใส่ต้นหอมและปลาหมึกลงไปผัด
3. เติมซ๊อสหอยนางรม, ซิอิ๊วขาว, น้ำปลา, น้ำตาล, น้ำพริกเผา, พริกไทยป่น และน้ำไข่แดงเค็มที่เตรียมไว้
4. ผัดจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี จึงเติมพริกชี้ฟ้าลงไปผัดอีก 10 วินาทีจึงปิดไฟ
5. ตักใส่จาน แต่งหน้าด้วยพริกชี้ฟ้า เสริฟทันทีกับข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น