วันจันทร์ที่ 25 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

MACKEREL IN DRIED RED CURRY ฉู่ฉี่ปลาทู

Mackerel in Dried Red Curry

[ thai food : choo-chee pla too ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 500 grams mackerel fish
           * 3 tablespoons red curry paste
           * 1 tablespoon fish sauce
           * 1 tablespoon sugar
           * 2 kaffir lime leaves, thinly sliced
* 400 grams coconut milk
* 1 red chilli,thinly sliced
* coriander leaves (for garnishing)
* cooking oil


Thai Food Recipe | Mackerel in Dried Red Curry
Thai Food Recipe | Mackerel in Dried Red Curry



     Thai Food Preparations

           1. Heat oil in a wok over medium-high heat, add coconut milk and red curry paste. Fry until aromatic and until the oil has clearly separated from the coconut milk.
           2. Add the mackerel, and season with fish sauce and sugar.
           3. Stir fry until the fish is cooked, then add kaffir lime leaves and stir for another 1 minute.
           4. Transfer to a serving dish and garnish with red chili, and coriander leaves. Serve immediately with steamed rice.



  สูตรอาหารไทย : ฉู่ฉี่ปลาทู

[ MACKEREL IN DRIED RED CURRY ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



สูตรอาหารไทย : ฉู่ฉี่ปลาทู



           * ปลาทูสด 500 กรัม
           * น้ำพริกแกงเผ็ด 3 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
           * ใบมะกรูดซอยละเอียด 2 ใบ
              (แบ่งไว้นิดหน่อยสำหรับโรยหน้า)
           * กะทิ 400 กรัม
           * พริกชี้ฟ้าแดงหั่นตามยาว 1 เม็ด
           * ผักชี (สำหรับแต่งอาหาร)
           * น้ำมันพืช



สูตรอาหารไทย : ฉู่ฉี่ปลาทู
สูตรอาหารไทย : ฉู่ฉี่ปลาทู



     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ตัดหัวปลา ควักไส้ออก และล้างทำความสะอาดปลา ผึ่งให้แห้้ง
2. ใส่น้ำมันในกระทะและนำไปตั้งไฟ เติมกะทิและน้ำพริกแกงเผ็ดลงไปผัด จนเครื่องแกงกับกะทิเข้ากัน
3. ใส่ลงไปผัด จากนั้นปรุงรสด้วยน้ำปลาและน้ำตาล
4. ผัดจนเนื้อปลาสุกดี แล้วจึงเติมใบมะุกรูดลงไปผัดต่ออีก 1 นาที จึงปิดไฟ
5. ตักใส่ถ้วย แต่งหน้าด้วยใบมะกรูดซอย, พริกชี้ฟ้าและผักชี เสริฟทันทีกับข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น