SPICY COCKLE SALAD
[ thai food : yum hoy krang ]
Thai Recipe Ingredients
* 800 grams cockles
* 1 tablespoon shallot, sliced
* 1 teaspoon chili, sliced
* 1/4 cup mint leaves
* 1 tablespoon sliced lemongrass
* 1 1/2 teaspoon fish sauce
* 2 tablespoon lime juice
* 1/2 cup shredded green mango
* mint leaves (for garnishing)
|
Thai Food Preparations
1. Put cockles in clean water wait until the shells open up, then clean the dirt inside.
2. Heat water in a pot until boiling. Then scald cockles in boiled water for just a short time. Remove from heat, drain and shell.
3. In a big bowl, add cockles, chili, shallot, lemongrass, fish sauce, lime juice, mint leaves and green mango. Toss until all ingredients mixed well.
4. Transfer to a serving plate. Garnish with mint leaves on top and serve immediately.
สูตรอาหารไทย : ยำหอยแครง
[ SPICY COCKLE SALAD ]
เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* หอยแครงสด 800 กรัม
* หอมแดงซอย 1 ช้อนโต๊ะ
* พริกขี้หนูซอยละเอียด 1 ช้อนชา
* ใบสาระแหน่ 1/4 ถ้วยตวง
* ตะไคร้ซอย 1 ช้อนโต๊ะ
* น้ำปลา 1 1/2 ช้อนชา
* น้ำมะนาว 2 ช้อนโต๊ะ
* มะม่วงดิบหั่นเป็นเส้น 1/2 ถ้วยตวง
* ใบสาระแหน่ (สำหรับแต่งหน้าอาหาร)
|
วิธีทำทีละขั้นตอน
1. ล้างหอยแครงในน้ำสะอาด รอจนกระทั่งฝาหอยเปิด จากนั้นจึงทำความสะอาดภายใน
2. นำหอยแครงที่ล้างสะอาดแล้วไปลวกในน้ำเดือดจนเกือบสุก (อย่าลวกนาน เพราะจะทำให้ไม่อร่อย) จากนั้นจึงนำออกมาสะเ็ด็ดน้ำและปอกเปลือกออกให้เหลือเฉพาะเนื้อหอย
3. ในชามขนาดใหญ่, ใส่เนื้อหอยแครงลวก, พริก, หอมแดง, ตะไคร้ซอย, น้ำปลา, น้ำมะนาว, ใบสาระแหน่ และมะม่วงดิบ คลุกจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี
4. ตักใส่จาน แต่่งหน้าด้วยใบสาระแหน่ และเสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ หรือเป็นกับแกล้มของทานเล่นก็ได้
|
|
|
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น