วันพฤหัสบดีที่ 21 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

SWEET AND SOUR EGGS ไข่ลูกเขย

SWEET AND SOUR EGGS

[ thai food : kai look koey ]

                        Thai Recipe Ingredients

           * 6 chicken or duck eggs, boiled and shelled
           * 3/4 cup tamarind juice
           * 1/4 cup palm sugar (or brown sugar)
           * 1/4 cup fish sauce
* 1/4 cup of cooking oil
* 10-15 shallots, sliced thinly
* coriander leaves (for garnishing)


thai recipe : fried egg
thai food : sweet and sour eggs


     Thai Food Preparations

              1. Heat oil in a wok, and fry the all eggs until they are beginning to crisp and turn to yellow color. Then put the eggs in a serving plate and put it aside for now
              2. Heat oil in a wok and fry the sliced shallots until brown. Be careful not to burn it, then put it in a bowl and put it aside as well.
              3. Use the left over oil from eggs and onion. Add palm sugar,tamarind juice and fish sauce. You can taste and add more if you want. However, the original taste should be sweet and sour.
              4. Cut fried eggs in half and transfer to a serving dish. Sprinkle with the fried shallots, and pour the sauce over the eggs. Before serving, garnish with fresh coriander leaves on top and serve immediately.


  สูตรอาหารไทย : ไข่ลูกเขย

[ SWEET AND SOUR EGGS ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ไข่ลูกเขย



              * ไข่ไก่หรือไข่เป็ด 6 ฟอง (ต้มและแกะเปลือกออก)
              * น้ำมะขามเปียก 3/4 ถ้วยตวง
              * น้ำตาล 1/4 ถ้วยตวง
              * น้ำปลา 1/4 ถ้วยตวง
              * น้ำมัน 1/4 ถ้วยตวง
              * หอมแดงซอยบางๆ 10-15 ลูก
              * ผักชี (สำหรับแต่งหน้าอาหาร)


ไข่ลูกเขย
ไข่ลูกเขย

     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่น้ำมันในกระทะ ตั้้งไฟร้อนปานกลาง นำไข่ต้มลงไปทอดจนผิวเริ่มกรอบและเป็นสีเหลือง เสร็จแล้วนำไข่ออกมาใส่จานเสริฟ
2. ใช้น้ำมันที่เหลือในกระทะ นำไปตั้งไฟ และใส่หอมแดงลงไปทอดจนเหลืองกรอบ (ระวังไหม้) นำออกมาสะเด็ดน้ำมัน
3. ใช้น้ำมันส่วนที่เหลือจากการทอดไข่และเจียวหอมแดง นำไปตั้งไฟ ใส่น้ำตาล, น้ำมะขามและน้ำปลา ปรุงจนได้รสชาติที่ต้องการ (รสชาติดั้งเดิมจะมีรสหวานและเปรี้ยวพอๆกัน)
4. หั่นไข่ต้ม และจัดเรียงไว้ในจาน ราดด้วยน้ำราดที่่ทำในขั้นตอนที่สาม โรยหน้าด้วยหอมเจียวและผักชี เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น