วันพุธที่ 20 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STIR-FRIED CRAB MEAT WITH CURRY POWDER ปูผัดผงกะหรี่


STIR-FRIED CRAB MEAT WITH CURRY POWDER

[ thai food : poo pad pong ka-ree ]

     Thai Recipe Ingredients

           * 250 grams crab meat
           * 2 eggs
           * 1 tablespoon garlic, minced
           * 1 teaspoon curry powder
           * 1 tablespoon soy sauce
           * 2 tablespoons fish sauce
           * 2 spring onions (scallion), sliced thinly
* 2 tablespoonsS shallots, sliced thinly
* 100 grams Chinese celery, cut 1" long
* 3 chilie peppers, cut diagonally
* pinch of sugar
* 2 tablespoons fish stock (or water)

Thai Herb : Curry powder
Thai Food : Stir-fried crab meat with curry powder

     Thai Food Preparations

            1. Heat oil in a wok, and garlic and onions, then stir fry until the color is golden.
            2. Add the fish stock (or water), soy sauce, fish sauce and beaten egg. Stir fry for 20 seconds, then add crab meat.
            3. Stir fry until the crab meat is nearly cooked, then add the remaining ingredients. Stir fry for another 30 seconds and turn off the heat.
            4. Transfer to a serving dish. Before serving, garnish with coriander leaves and other fresh vegetables (lettuce, sliced cucumber, etc.)



 สูตรอาหารไทย : ปูผัดผงกะหรี่

[ STIR-FRIED CRAB MEAT WITH CURRY POWDER ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ปูผัดผงกะหรี่

 
            * เนื้อปู 250 กรัม
            * ไข่ไก่ 2 ฟอง (ตอกใส่ถ้วยและคนให้เข้ากัน)
            * กระเทียมสับละเอียด 1 ช้อนโต๊ะ
            * ผงกะหรี่ 1 ช้อนชา
            * ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
            * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
            * ต้นหอม 2 ต้น (หั่นเป็นชิ้นยาวประมาณ 1 นิ้ว)
            * หอมแดง 2 ช้อนโต๊ะ (หั่นเป็นชิ้นบางๆ)
            * ขึ้นฉ่าย 100 กรัม (หั่นเป็นชิ้น)
            * พริกชี้ฟ้า 3 เม็ด (หั่นเป็นชิ้นตามยาว)
            * น้ำตาล 1 ช้อนชา
            * น้ำซุป 2 ช้อนโต๊ะ (หรือน้ำเปล่า)

ผงกะหรี่
ปูผัดผงกะหรี่


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่น้ำมัน ตั้งกระทะบนไฟปานกลาง ใส่กระเทียมและหอมใหญ่ลงไป ผัดจนกระทั่งกลิ่นหอม
2. เติมน้ำซุป (หรือน้ำเปล่า), ซิอิ๊ว, น้ำปลา และไข่ไก่ ผัดสักพัก (ประมาณ 20 วินาที) จึงใส่เนื้อปูตามลงไปในกระทะ
3. ผัดเนื้อปูจนใกล้สุก (เนื้อปูสุกง่าย ใช้เวลาผัดไม่นาน) หลังจากนั้นใส่เครื่องปรุงและส่วนผสมที่เหลือทั้งหมดลงไปในกระทะ ผัดต่ออีก 30 วินาที จึงปิดไฟ
4. ตักใส่จาน แต่งหน้าด้วยผักชี เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น