วันพุธที่ 20 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

FRIED EGG IN CLEAR SOUP แกงจืดไข่น้ำ

FRIED EGG IN CLEAR SOUP

[ thai food : kang jued kai num ]

     Thai Recipe Ingredients

           * 200 grams ground pork
           * 100 grams vermicelli noodle (optional)
           * 6 eggs, beaten
           * ¼ cup oil
           * 1 tablespoon. crispy fried chopped garlic (for topping)
           * ½ cup thin sliced onions
* 6 cups chicken stock or water
* 1/ 3 cup fish sauce
* 1/8 teaspoon white pepper
* 300 grams chinese cabbage, cut into well pieces
* 2 spring onions cut into 1 inch long pieces

Thai Recipe : Fresh Egg
Thai Food : Fried egg in clear soup

 
     Thai Food Preparations

             1. Heat oil in a wok over low heat, and add beaten eggs, fry until golden brown ( about 2 minutes on each side) and set aside, then cut into small strips.
             2. In a pot, bring the chicken stock (or water) to boil. When boiling, add pork and stir until cooked.
             3. Add onion, chinese cabbages and spring onions, the egg strips,and the remaining ingredients.
             4. Remove to a serving bowl. Before serving, garnish with crispy fried  chopped garlic on top of the bowl.


สูตรอาหารไทย : แกงจืดไข่น้ำ

[ FRIED EGG IN CLEAR SOUP ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


แกงจืดไข่น้ำ


              * หมูสับ 200 กรัม
              * วุ้นเส้น 100 กรัม (ใส่หรือไม่ใส่ก็ได้)
              * ไข่ไก่ 6 ฟอง
              * น้ำมันพืช ¼ ถ้วยตวง
              * กระเทียมเจียว 1 ช้อนโต๊ะ (ไว้โรยหน้า)
              * หัวหอมใหญ่ ½ ถ้วยตวง
              * น้ำซุปไก่ 6 ถ้วยตวง (หรือน้ำเปล่า)
              * น้ำปลา 1/3 ถ้วยตวง
              * พริกไทย 1/4 ช้อนชา
              * กะหล่ำปลีหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 300 กรัม
              * ต้นหอม 2 ต้น (หั่นยาวประมาณ 1 นิ้ว)


ไข่ไก่สด
แกงจืดไข่น้ำ

     วิธีทำทีละขั้นตอน

      1. ตั้งไฟในกระทะ ใส่น้ำมัน รอจนกระทั่งน้ำมันร้อน จึงใส่ไข่ลงไปเจียวให้เหลือง (หนึ่งข้างใช้เวลาทอด ประมาณ 2 นาที) เมื่อสุกแล้วนำออกมาหั่นเป็นชิ้นๆ เตรียมไว้ใช้ในขั้นตอนต่อไป
      2. นำน้ำซุป (หรือน้ำเปล่า) ใส่หม้อและนำไปตั้งไฟ รอจนกระทั่งเดือด ใส่หมูสับ คนจนกระทั่งหมูสุก
      3. ใส่หอมใหญ่, กะหล่ำปลี, ต้นหอม ต้มสักพักจึงใส่ไข่เจียวที่หั่นเป็นชิ้นๆไว้แล้ว และเครื่องปรุงที่เหลือทั้งหมด
      4. ต้มจนเดือดอีกครั้งจึงตักใส่ถ้วย โรยหน้าด้วยกระเทียมเจียว และเสิรฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น