1. Heat oil in a wok over medium -high heat, add coconut milk and red curry paste. Fry until aromatic and until the oil has clearly separated from the coconut milk.
2. Add the shrimp, and season with fish sauce and sugar.
3. Stir fry until the shrimp is cooked, then add kaffir lime leaves and stir for another 1 minute.
4. Transfer to a serving dish and garnish with red chili, and coriander leaves. Serve immediately with steamed rice
สูตรอาหารไทย : ฉู่ฉี่กุ้ง
[ SHRIMP IN DRIED RED CURRY ]
เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* กุ้ง 8-10 ตัว (ล้างและปอกเปลือก)
* น้ำพริกแกงเผ็ด 3 ช้อนโต๊ะ
* น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
* น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
* ใบมะกรูดซอยละเอียด 2 ใบ
(แบ่งไว้นิดหน่อยสำหรับโรยหน้า)
* กะทิ 400 กรัม
* พริกชี้ฟ้าแดงหั่นตามยาว 1 เม็ด
* ผักชี (สำหรับแต่งอาหาร)
* น้ำมันพืช
|
วิธีทำทีละขั้นตอน
1. ใส่น้ำมันในกระทะและนำไปตั้งไฟ เติมกะทิและน้ำพริกแกงเผ็ดลงไปผัด จนเครื่องแกงกับกะทิเข้ากัน
2. ใส่กุ้งลงไปผัด จากนั้นปรุงรสด้วยน้ำปลาและน้ำตาล
3. ผัดจนเนื้อกุ้งสุกดี แล้วจึงเติมใบมะุกรูดลงไปผัดต่ออีก 1 นาที จึงปิดไฟ
4. ตักใส่ถ้วย แต่งหน้าด้วยใบมะกรูดซอย, พริกชี้ฟ้าและผักชี เสริฟทันทีกับข้าวสวยร้อนๆ
|
|
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น