วันพุธที่ 20 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI PAPAYA SALAD ส้มตำไทย


      THAI PAPAYA SALAD

[ thai food : som tum ]


     Thai Recipe Ingredients

           * 2 cups shredded green papaya
           * 1/2 cup shredded carrot
           * 1/2 cup sting bean (cut into 1"long)
           * 2 tablespoons fish sauce
           * 1 1/2 tablespoons palm sugar
           * 3 tablespoons lime juice
           * 1/2 cup tomato (wedged)
* 1/3 cup dried shrimps
* 1/4 cup peanuts
* 10 green chilies
* 5 cloves fresh garlic
Note : regular sugar can be used instead of palm sugar


Thai Recipe : Sticky rice
Thai Food : Papaya salad

     Thai Food Preparations


           1. Use motar and prestle to crush the chilli and garlic, add                      shrimps, continue crushing.

           2. Add sugar, continue beating with the prestle, then add the                  papaya, carrot, sting bean, fish sauce, lime juice, tomato, and                peanuts. Continue beating until all ingredients mixed well

           3. Finally, season with sugar, fish sauce, or lime. The original taste            this dish should be the balance taste between sweet, (pepper)                hot, salty, and sour.

           4. Serve with vegetables (e.g. cabbage, string bean, napa, etc.).            Thai people love to eat Sticky Rice with Papaya Salad. In this                  case, sticky rice can be served together with finished Papaya                  Salad.


สูตรอาหารไทย : ส้มตำไทย

[ THAI PAPAYA SALAD ]


     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


สูตรอาหารไทย : ส้มตำไทย


            * มะละกอดิบหั่นฝอย 2 ถ้วยตวง
            * แครอทหั่นฝอย 1/2 ถ้วยตวง
            * ถั่วฝักยาว 1/2 ถ้วยตวง (หั่นความยาวประมาณ 1" )
            * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
            * น้ำตาลปี๊บ 1 1/2 ช้อนโต๊ะ
              (ถ้าไม่มีสามารถใช้น้ำตาลทรายแทนได้)
            * น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ
            * มะเขือเทศ 1/2 ถ้วยตวง (หั่นครึ่ง)
            * กุ้งแห้ง 1/3 ถ้วยตวง
            * ถั่วลิสง 1/4 ถ้วยตวง
            * พริกขี้หนู 10 เม็ด (ปรับเพิ่ม/ลด ตามความต้องการ)
            * กระเทียมสด 5 กลีบ

ข้าวเหนียว
ส้มตำไทย
    
 วิธีทำทีละขั้นตอน

  1. ใส่กระเทียมและพริกลงในครก ใช้สากตำพอแหลก จึงใส่กุ้งแห้งและตำ   ต่อไปอีกสักพัก

  2. ใส่น้ำตาลปี๊บ ตำต่อจนน้ำตาลละลาย จึงใส่มะละกอฝอย, แครอทฝอย,   ถั่วฝักยาว, มะเขือเทศ, ถั่วลิสง ปรุงรสด้วยน้ำปลาและน้ำมะนาว จากนั้นจึง   ตำต่อจนส่วนผสมทั้งหมดเคล้ากันทั่ว

  3. ปรุงรสให้ถูกปากด้วย น้ำตาล, น้ำปลา หรือน้ำมะนาวเพิ่ม รสดั้งเดิมจะมี   รสหวาน, เผ็ด และเปรี้ยวพอๆกัน

  4. ตักใส่จานและโรยหน้าด้วยถั่วลิสง เสิรฟพร้อมผักสด (กะหล่ำปลี,         ถั่วฝักยาว, ผักบุ้งไทย, อื่นๆ) และข้าวเหนียวร้อนๆ







.

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น