วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

FRIED SHRIMP WITH TAMARIND SAUCE กุ้งราดซ๊อสมะขาม

FRIED SHRIMP WITH TAMARIND SAUCE

[ thai food : koong rad sauce ma-kam ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 500 grams shrimps, cleaned, and shelled
           * 3 tablespoons tapioca flour
           * 2 tablespoons fried shallot
           * 1 tablespoon fried garlic
           * 3 tablespoons fish sauce
           * 1 tablespoon sugar
           * 1/2 teaspoon chopped chilli
* 1/4 cup tamarind juice
* 1 teaspoon vinegar
* 3 cups cooking oil for deep frying
* coriander leaves (for garnishing)
* fresh vegetables (cucumbers, tomato, etc.)



thai recipe : fresh shrimps
thai food : fried shrimp with tamarind sauce


     Thai Food Preparations

        1.Toss the prepared shrimps in the tapioca flour until thoroughly coated.
           2. Heat oil in a wok over medium heat. Then deep fry shrimps until crispy and golden. Remove and drain. Transfer to a serving plate
          3. To make the tamarind sauce : Heat a pot over low heat, add the tamarind juice, vinegar, fish sauce, and sugar. Stir until the sauce is thickened. Then add chilli, shallot and garlic. Stir until all ingredients mixed well.
        4. Pour the tamarind sauce over the fried shrimps. Garnish with coriander leaves and serve immediately with fresh vegetables.



สูตรอาหารไทย : กุ้งราดซ๊อสมะขาม

[ FRIED SHRIMP WITH TAMARIND SAUCE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


กุ้งราดซ๊อสมะขาม




           * กุ้งสด 500 กรักม (ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)
           * แป้งมันสำปะหลัง 3 ช้อนโต๊ะ
           * หอมเีจียว 2 ช้อนโต๊ะ
           * กระเทียมเจียว 1 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำปลา 3 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
           * พริกซอยละเอียด 1/2 ช้อนชา
           * น้ำมะขาม 1/4 ถ้วยตวง
           * น้ำส้มสายชู 1 ช้อนชา
           * น้ำมันสำหรับทอด 3 ถ้วยตวง
           * ผักชี (สำหรับแต่งหน้าอาหาร)
           * ผักสดต่างๆ (แตงกวา, มะเขือเทศ, อื่นๆ)



กุ้งสด
กุ้งราดซ๊อสมะขาม


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำกุ้งที่ทำความสะอาด และปอกเปลือกไว้แล้วไปคลุกในแป้งมันให้ติดทั่วผิวกุ้งทั้งหมด
2. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง รอน้ำมันร้อนจึงใส่กุ้งลงไปทอดจนเหลืองกรอบ นำออกมาสะเด็ดน้ำมันและจัดใส่จานเสริฟเตรียมไว้
3. วิธีทำน้ำราดซ๊อสมะขาม : นำกระทะไปตั้งบนไฟอ่อนๆ จากนั้นใส่น้ำมะขาม, น้ำส้มสายชู, น้ำปลา และน้ำตาล คนจนส่วนผสมเข้ากันดี จากนั้นจึงเติมพริก, หอมเจียวและกระเทียมเจียว แล้วจึงคนให้เข้ากัน
4. นำน้ำซ๊อสมะขามไปราดบนกุ้งทอดที่เตรียมไว้แล้ว แต่งหน้าอาหารด้วยผักชี และเสริฟทันทีพร้อมผักสดและข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น