วันพฤหัสบดีที่ 21 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI CHICKEN RICE ข้าวมันไก่

THAI CHICKEN RICE

[ thai food : kao mun kai ]

                         Thai Recipe Ingredients

                * 1 whole chicken (~450 grams)
                * 5 cups jasmine rice (or long grain rice)
                * 5 cloves of garlic, peeled and crushed
                * 3 pieces of ginger, peeled and crushed
                * 1 tablespoon of salt
                * coriander leaves (for garnishing)

 Ingredients for Thai Chicken Rice dipping sauce

     * 1/2 cup yellow bean sauce
     * 1/2 cup soy sauce
     * 1/4 cup dark soy sauce
     * 1/2 cup palm sugar
     * 1/4 cup chopped fresh ginger
     * 1/4 cup chopped garlic
     * 6 chopped fresh Thai chile peppers



thai recipe : thai chicken rice dipping sauce
thai food : thai chicken rice


     Thai Food Preparations

               1. Boiling water in a large pot (put water just cover the chicken), also add 1 tablespoon of salt
               2. Wait until chicken is cooked, skimming the top for scum and excess fat.
               3. Remove the chicken from the pot and cut into well pieces.
               4. In a rice cooker, add 5 cups of rice (rinse if necessary). Then add chicken stock to cover the 5 cup mark. Add in the garlic and ginger, then turn on the switch to cook. Wait until the rice is cooked.
               5. While waiting for the rice, prepare the dipping sauce by mixing the soy sauce, dark soy sauce, yellow bean sauce, sugar, garlic, ginger and chile together. Stir until mixed well and transfer to a small serving cup.
               6. Serve rice with chicken pieces, dipping sauce, and fresh cucumber (sliced thinly). Garnish with coriander leaves on top before serving.



สูตรอาหารไทย : ข้าวมันไก่่

[ THAI CHICKEN RICE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ข้าวมันไก่



               * ไก่ 1 ตัว (น้ำหนักประมาณ 450 กรัม)
               * ข้าวหอมมะลิ 5 ถ้วยตวง
               * กระเทียม 5 กลีบ (ปอกเปลือกและทุบ)
               * ขิงขนาดปานกลาง 1 ชิ้น (ปอกเปลือกและทุบ)
               * เกลือ 1 ช้อนโต๊ะ
               * ผักชี (สำหรับแต่งหน้าอาหาร)

      ส่วนผสม+เครื่องปรุงน้ำจิ้มข้าวมันไก่

               * เต้าเจี้ยว 1/2 ถ้วยตวง
               * ซิอิ๊วขาว 1/2 ถ้วยตวง
               * ซิอิ๊วดำ 1/4 ถ้วยตวง
               * น้ำตาล 1/2 ถ้วยตวง
               * ขิงสดหั่นละเอียด 1/4 ถ้วยตวง
               * กระเทียมหั่นละเอียด 1/4 ถ้วยตวง
               * พริกขี้หนูหั่นละเอียด 6 เม็ด


น้ำจิ้มข้าวมันไก่
ข้าวมันไก่


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ต้มไก่ในหม้อใบใหญ่ ใส่น้ำพอท่วมตัวไก่ และเติมเกลือ 1 ช้อนโต๊ะลงไปด้วย
2. ต้มไก่จนไก่สุกทั่่ว ระหว่างต้ม ตักฟองและไขมันที่ลอยหน้าออกเพื่อไม่ให้อาหารมันมาก
3. นำไก่ออกมาจากหม้อ และหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ จัดเรียงไว้ในจานพร้อมเสริฟ
4. ในหม้อหุงข้าว, เติมข้าวหอมมะลิ 5 ถ้วยตวง และเติมน้ำซุปไก่ (ที่ได้จากการต้มไก่) ลงไปในหม้อตามระดับที่กำหนดไว้สำหรับข้าวห้าถ้วยตวง จากนั้นใส่กระเทียมและขิง จึงเปิดสวิชต์ให้หม้อหุงข้าวทำงาน รอจนข้าวสุก
5. ขณะที่รอข้าวสุก เตรียมทำน้ำจิ้มข้าวมันไก่ โดยผสมซิอิ๊วขาว, ซิอิ๊วดำ, เต้าเจี้ยว, น้ำตาล กระเทียม, ขิงและพริกขี้หนูเข้าด้วยกัน จากนั้นจึงตักใส่ถ้วยน้ำจิ้ม
6. เสริฟข้าวมันกับไก่ที่หั่นไว้แล้วพร้อมน้ำจิ้ม และแตงกวาซอย (บางกรณีถ้าชอบ อาจใส่เลือดไก่เข้าไปด้วย)

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น