วันพฤหัสบดีที่ 21 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI GRILLED BEEF SALAD ยำเนื้อย่าง

THAI GRILLED BEEF SALAD

[ thai food : yum neur yang ]
     Thai Recipe Ingredients
           * 400 grams beef tenderloin
           * Salt and freshly ground pepper
           * 1/4 cup water
           * 3 tablespoons sugar
           * 1 teaspoon chile-garlic sauce
           * 1 cucumber, peeled, halved and thinly sliced
           * 1/2 onion, thinly sliced
* 1/2 cup shredded mint leaves
* 1 garlic clove, minced
* 2 tablespoons fish sauce
* 2.5 tablespoons fresh lime juice
* 2 tablespoons salted dry-roasted peanuts, chopped
* 5 cherry tomatoes, cut halved
* 50 grams chinese celery, cut into 1" long
* 1 tablespoon oil

thai recipe : grilled beef
thai food : grilled beef salad

     Thai Food Preparations
             1. Rub the steaks with the oil and season with salt and pepper.
             2. Place steak on grid over medium heat. Grill, uncovered, 17 to 21 minutes for medium rare to medium or until desired doneness, turning once. After both sides cooked, let rest for 10 minutes before slicing thinly.
             3. To make dressing, in a small skillet, heat the water with the sugar, stirring until dissolved. Transfer to a large bowl. Add the garlic, fish sauce, lime juice and chile-garlic sauce and let cool. Add the cucumber, onion, tomatoes, chinese celery, mint and sliced steak and toss well. Sprinkle with the peanuts and serve right away.


สูตรอาหารไทย : ยำเนื้อย่าง

[ THAI GRILLED BEEF SALAD ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม

             * เนื้อสันในวัว 400 กรัม (หั่นเป็นชิ้นพอประมาณสำหรับย่าง)
             * เกลือและพริกไทยป่น
             * น้ำเปล่า 1/4 ถ้วยตวง
             * น้ำตาล 3 ช้อนโต๊ะ
             * พริกขี้หนู 1 ช้อนโต๊ะ
             * แตงกวา 1 ลูก (หั่นครึ่งลูก แล้วซอยบางๆ)
             * หอมใหญ่หั่นบาง 1/2 ลูก
             * ใบสาระแหน่ 1/2 ถ้วยตวง
             * กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ
             * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
             * น้ำมะนาว 2.5 ช้อนโต๊ะ
             * ถั่วลิสงบด 2 ช้อนโต๊ะ
             * มะเขือเทศ 5 ลูก (หั่นครึ่ง)
             * ขึ้นฉ่าย 50 กรัม (หั่นยาวประมาณ 1 นิ้ว)
             * น้ำมัน 1 ช้อนโต๊ะ

เนื้อย่าง
ยำเนื้อย่าง

     วิธีทำทีละขั้นตอน
1. ทาเกลือและพริกไทยที่เนื้อวัว ทิ้งไว้ประมาณ 15 นาที
2. นำเนื้อวัวไปย่างบนไฟร้อนปานกลาง ใช้เวลาประมาณ 17 - 21 นาทีจะได้เนื้อที่เกือบสุก ย่างตามความต้องการ ถ้าต้องการให้สุกทั้งหมดก็ย่างต่อ เมื่อเนื้อสุกดีแล้ว ทิ้งไว้ให้เย็นประมาณ 10 นาที จึงนำมาหั่นเป็นชิ้นบางๆ
3. ทำน้ำยำ้ โดยนำน้ำและน้ำตาลใส่ลงกระทะขนาดเล็ก นำไปตั้งไฟอ่อนจนน้ำตาลละลาย นำไปใส่ในถ้วยขนาดใหญ่ ใส่กระเทียม, น้ำปลา, น้ำมะนาว และพริก รอจนหายร้อนจึงใส่แตงกวา, หอมใหญ่, มะเขือเทศ, คึ้นช่าย และใบสาระแหน่ จากนั้นใส่เนื้อย่างที่หั่นไว้แล้วลงไป คนจนทุกอย่างเข้ากันดี ตักใส่จาน โรยหน้าด้วยถั่วลิสงบด เสริฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ หรือจะเสริฟเป็นกับแกล้มก็ได้

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น